Αρχική Πολιτισμός Γιατί τα έργα του Φειδία ανήκουν στην Ελλάδα

Γιατί τα έργα του Φειδία ανήκουν στην Ελλάδα

0
elgin 2
Διαφήμιση

Ατύχησε με τις άστοχες δηλώσεις του ο διευθυντής του Βρεταννικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ γιά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, πετυχαίνοντας μόνο να υπενθυμίσει την απεχθέστερη όψη των πάλαι ποτέ Βρεταννών αποικιοκρατών, που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο ο Παντίτ Νεχρού στίς περίφημες επιστολές του προς την κόρη του Ίντιρα Γκάντι.

Άρθρο του Κώστα Δούκα*

Kostas DoukasΟι αιώνες ουδέποτε αμφισβήτησαν τη πατρότητα των έργων του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους καί του επιστήθιου φίλου του Φειδία. Το ότι βρέθηκε επί Τουρκοκρατίας ο λόρδος ‘Ελγιν να αρπάξει με δωροδοκίες τα αμίμητα αγάλματα του Φειδία και να τα μετακομίσει παρανόμως στην Αγγλία, δεν σημαίνει ότι τα γλυπτά αυτά, εξαίσιο αγλάϊσμα των Αθηνών, της Ελλάδος και όλου του κόσμου, ανήκουν στους Βρετανούς, επειδή ο λόρδος Έλγιν με αμφισβητούμενο φιρμάνι του Σουλτάνου, αποκαθήλωσε τα γλυπτά του Παρθενώνα, τάχα για μέτρηση καί αποτύπωση σε σχέδια, και να τά φυγαδεύσει τελικά στην πατρίδα του.

Ο λόρδος Έλγιν υπήρξε απλώς ένας κλέφτης, ένας φανερός αρχαιοκάπηλος, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την συμμαχία Τουρκίας και Μ. Βρετανίας και θέλησε να ωφεληθεί προσωπικά από τις αρχαιότητες για να διακοσμήσει την έπαυλή του στήν Σκωτία.

Ήταν τέτοια η μανία του να αποκαθηλώσει τον Φειδία για λογαριασμό του, ώστε προκάλεσε μεγάλες ζημιές αποσπώντας και διαμελίζοντας τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, ώστε είναι απορίας άξιο πώς το Ελληνικό Δημόσιο δέν κινήθηκε ποινικά εναντίον του Βρεταννικού Μουσείου γιά την κλεπταποδοχή και τους βανδαλισμούς των αρχαίων μνημείων.

elgin 1

Η κοινή αντίληψη του πολιτισμένου κόσμου είναι ότι ο λόρδος Έλγιν ήταν κοινός κλέφτης και βάνδαλος, που με αθέμιτα μέσα (δωροδοκίες κλπ) λήστεψε σεβαστά μνημεία του πολιτισμού. Απλώς, το 1816 αναγκάσθηκε να πουλήσει μισοτιμής τήν συλλογή του με τά «Μάρμαρα του Παρθενώνα» στό Βρεταννικό Μουσείο.

Και ασφαλώς ο διευθυντής του Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ πρέπει να γνωρίζει ότι νόμιμος ιδιοκτήτης των έργων του Φειδία στό διηνεκές είναι το Ελληνικό κράτος.

 

*Ο κύριος Κώστας Δούκας είναι δημοσιογράφος ( μέλος της ΕΣΗΕΑ) ερευνητής και συγγραφέας ( μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών) και ασχολείται επί 40ετία με την Ομηρική γραμματεία.

Έχει μεταφράσει ΙΛΙΑΔΑ και ΟΔΥΣΣΕΙΑ σέ πεζό και, τελευταία, σε έμμετρο λόγο, μετά σχολίων, με την διάσωση του 80% των λέξεων του Ομήρου.

 

Σχετικά Άρθρα:

 

 

Διαφήμιση