Αρχική Επιλεγμένα Εξαιρούνται τα ακίνητα του ΥΠΠΟ από το Υπερταμείο

Εξαιρούνται τα ακίνητα του ΥΠΠΟ από το Υπερταμείο

0
Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (Καβάλα)
Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (Καβάλα)
Διαφήμιση

Μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ σήμερα Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, οδεύει σε επίλυση το θέμα της μεταβίβασης των 2.330 επίμαχων ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ».

Συγκεκριμένα, η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα στο ΦΕΚ με υπογραφή του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, Δημήτρη Λιάκου και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη ∆ραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα παραπάνω ακίνητα «εκ του συνόλου των δέκα χιλιάδων εκατόν δέκα εννέα (10.119) ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο ηθικός πανικός και η κινδυνολογία για την τάχα παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο λαμβάνει οριστικό τέλος».

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 11.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου, με θέμα τις ενέργειες που έγιναν για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Να υπενθυμίσουμε, πως αύριο συζητείται ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις επτά Δήμων για την υπαγωγή στο Υπερταμείο 10.119 ακινήτων του Δημοσίου, όπως είναι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, κ.λπ., συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., ενώ αντίθετα θα αναβληθεί η αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Συλλόγου, καθώς και δύο Δήμων.

Οι προσφεύγοντες Δήμοι, κ.λπ., υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην διεθνή σύμβαση της Γρανάδας οι δύο κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση (πώληση) στο Υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, δασικές εκτάσεις, αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.λπ., 10.119 ακινήτων του Δημοσίου.

Ζητούν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του υπουργού Οικονομικών.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here