Αρχική Επιστήμη Ευέλικτα Microrobots διοχετεύουν φάρμακα στο σώμα (video)

Ευέλικτα Microrobots διοχετεύουν φάρμακα στο σώμα (video)

0
Microrobots
Διαφήμιση

Οι ερευνητές ανέπτυξαν εξαιρετικά προηγμένα μικροσκοπικά έξυπνα ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να αλλάζουν το σχήμα τους καθώς διασχίζουν διαφορετικά είδη υγρών και πυκνοτήτων και μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα μέσα στους ανθρώπινους οργανισμούς.

Αυτοί οι εξαιρετικά ευέλικτοι «μικροκυκλοφορείς» αποτελούνται από βιοσυμβατά νανοσύνθετα υδρογέλης που περιέχουν νανομαγνήτες που μπορούν να ελεγχθούν από ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Ο έξυπνος σχεδιασμός τους επιτρέπει να διασχίσουν μέσα από διάφορα υγρά, αλλάζοντας το σχήμα τους ανάλογα με τις ανάγκες.

Η μοναδική δομή και σύνθεση τους βελτιώνει την ταχύτητα και τον εύκολο ελιγμό. Αυτό τους επιτρέπει να ρίχνουν γρήγορα τα τριχοειδή αγγεία και τα σύνθετα δίκτυα.

Τα ρομπότ είναι συνήθως μεγάλα συστήματα με αισθητήρες, ενεργοποιητές, ηλεκτρονικά κυκλώματα και μπαταρίες, αλλά όταν πρόκειται για microrobots, είναι αναγκαίο να αποφύγουμε αυτά τα ογκώδη συστήματα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική δίπλωσης με βάση την ιαπωνική μέθοδο αναδίπλωσης χαρτιού που ονομάζεται origami. Αυτό παράγει το νέο τρόπο κίνησης που χρησιμοποιείται από αυτά τα microrobots.

Το κλειδί για την κίνηση τους είναι ενσωματωμένη νοημοσύνη, παρά τα κλασικά ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε συμβατικά υπολογιστικά μοντέλα.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Science Advances, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα επέτυχε τον εξωτερικό προγραμματισμό του ρομπότ για να του επιτρέψει να διασχίσει διάφορα υγρά, είτε ρέουν με υψηλή ταχύτητα, είτε είναι πυκνά και κολλώδη. Η αλλαγή σχήματος επιτρέπει εκ των προτέρων τη λειτουργία των microrobots σε μέγιστη χωρητικότητα, αποφεύγοντας την ανάγκη για αισθητήρες και ενεργοποιητές.

Αυτός ο τύπος ρύθμισης μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ή επιτρέποντας στους microrobots να κάνουν τον δικό τους δρόμο μέσα από τους χώρους του σώματος χρησιμοποιώντας τη δυναμική ροή του ρευστού, καθώς έχουν μια ειδική σύνθεση και δομή που τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά του υγρού που κινούνται.

Οι επιστήμονες επί του παρόντος επικεντρώνονται στην ενίσχυση της απόδοσης αυτών των microrobots έτσι ώστε να κολυμπούν αποτελεσματικά μέσω πολύπλοκων υγρών όπως τα υγρά του ανθρώπινου σώματος. 

Πηγή: news-medical, eurekalert

Διαφήμιση