Αρχική Ειδήσεις Έρχεται η «Σοφία» με δριμύ ψύχος!

Έρχεται η «Σοφία» με δριμύ ψύχος!

0
ice
Διαφήμιση

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε το βράδυ, (Τετάρτη 2 Ιανουαρίου), και από τα βορειοδυτικά. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Σοφία», που θα πλήξει τη χώρα, θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη.

snow

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Αναλυτικά, η πρόγνωση της ΕΜΥ αναφέρει χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κατά τόπους πιο πυκνές και βαθμιαία θα επεκταθούν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, της Ηπείρου, Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς, στα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, στις περιοχές της ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Snow2

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται στα δυτικά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Για την Αττική, αύριο Πέμπτη 3 Ιανουαρίου προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα – πάνω από τα 1.000 μέτρα-, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά θα χιονίσει μετά το μεσημέρι. Στα βόρεια προάστια θα σημειωθεί ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

snow3

Συμβουλές για τον παγετό

  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής.
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ.
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί, ανάβετε τη μηχανή για δέκα λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

snow4

Προβλήματα στους δρόμους της Ελλάδας 

Στην Αττική, λόγω του χιονιού, κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλήματα παρατηρούνται σε διάφορα τμήματα του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου σε 19 νομούς.

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας

Ο συντονισμός των συναρμοδίων υπηρεσιών ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες το λεκανοπέδιο ήταν το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

Αποφασίστηκε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός, να επικαιροποιηθούν τα μητρώα διάθεσης οχημάτων και μηχανημάτων, ώστε, εάν κριθεί αναγκαίο, να συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής και, κυρίως, να δοθεί έμφαση στο να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι, τουλάχιστον αυτοί που οδηγούν σε νοσοκομεία, αλλά και όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς και Νήσων, στελέχη της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού και άλλων φορέων του Δημοσίου.

Παράλληλα, οι δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από χιονοπτώσεις, παγετό και θυελλώδεις ανέμους, απασχόλησαν το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών (ΠΕΒΤΑ) που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, (2/1/2019), υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου και την παρουσία των δημάρχων Πεντέλης και Παπάγου- Χολαργού καθώς και εκπροσώπων δήμων της βόρειας Αθήνας.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ευρεία σύσκεψη για την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων των δήμων, της πυροσβεστικής, του στρατού, της αεροπορίας, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας.

xionia

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε δήλωσή του είπε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε ετοιμότητα» και υποστήριξε ότι «ο καλύτερος συντονισμός φέρνει θετικά αποτελέσματα στην ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων και στη μεταφορά των εμπορευμάτων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων του νομού Λάρισας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς, της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ».

Περιφέρεια Αττικής

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής προσφέροντας άμεση και επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, στην ιστοσελίδα της.

Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους που έχουν κοινοποιηθεί από τους Δήμους στην Περιφέρεια και τους οποίους λειτουργούν οι Δήμοι και άλλοι φορείς, με στόχο την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παράλληλα παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια. Να σημειωθεί ότι οι χώροι αυτοί, θα ανανεώνονται συνεχώς εφόσον προκύπτουν αλλαγές.

Athens

Έκτακτα μέτρα και από το δήμο Αθηναίων

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων για την αντιμετώπιση του κύματος ψύχους, ενώ ο μηχανισμός του έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Ειδικά διαμορφωμένος θερμαινόμενος χώρος είναι ήδη διαθέσιμος, επί της οδού Σοφοκλέους 66, μέχρι το πρωί της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου.

Συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι. Για τη συνδρομή και αναφορές πολιτών για έκτακτα περιστατικά θα λειτουργούν όλο το 24ωρο οι τηλεφωνικές γραμμές 210 5246515 – 210 5246516 καθώς και ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595.

Τα μέτρα του Δ. Θεσσαλονίκης για την επικείμενη χιονόπτωση στο κέντρο

Προληπτικά μέτρα με αφορμή την πρόγνωση για χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έλαβε ο κεντρικός δήμος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019, επίκειται χιονόπτωση στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος, έχοντας σε ετοιμότητα έξι μεγάλες αλατιέρες, πέντε μικρές και ένα τρίκυκλο όχημα, πρόκειται να προβεί σε προληπτική ρίψη αλατιού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, προκειμένου να μην υπάρξει παρακώλυση των συγκοινωνιών λόγω της χιονόπτωσης.

Snow salonica

Παράλληλα, επτά υδροφόρες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο χώρο του λιμανιού, από απόψε το βράδυ για να συνδράμουν κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.

Για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων του στόλου του Δήμου έχει ζητηθεί ήδη και η συνδρομή της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Μέτρα για την προστασία ευπαθών ομάδων λόγω χιονόπτωσης – παγετού:

Κατά τις ημέρες του αυξημένου ψύχους οι δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, για τη διάθεση θερμαινόμενων χώρων είναι οι:

  • Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέα Γεωργίου 13)
  • Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62)
  • 4ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42)
  • 6ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Στ. Νούκα 10, Χαριλάου)

Για περισσότερες και πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες θα υπάρχει νεότερη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες και για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι επιπτώσεις της επικείμενης κακοκαιρίας.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Πατρέων λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 3 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα λαμβάνονται λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Ε.Μ.Υ.

Patra

Ειδικότερα, το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία, σε άμεση και στενή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Οδηγίες της Περιφέρειας Κρήτης προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης καθώς όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου πολιτικής προστασίας, «στην Κρήτη ήδη υπάρχει σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού».

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας καλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για αποφυγή των μετακινήσεων κατά την αιχμή των καιρικών φαινομένων και για όσους μετακινούνται προτείνεται το ταξίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις κεντρικές αρτηρίες και όχι από τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

Kriti

Όσοι μετακινούνται καλούνται να εξοπλίσουν το όχημα τους με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ενημερώσουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και να υπακούσουν στις υποδείξεις των τοπικών αρχών.

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Ηρακλείου με ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για όσους επιθυμούν την διαμονή τους εκεί.

Σχετικό Άρθρο:

 

Πηγές: ΕΜΥ, mateo, Τοπικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση