Αρχική Ενέργεια Ερχεται νέο φορτίο αμερικάνικου LNG

Ερχεται νέο φορτίο αμερικάνικου LNG

0
201901021147357045 640x472
Διαφήμιση

Το δεύτερο μεγάλο φορτίο αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG) αναμένεται την 1η του Φλεβάρη στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φορτίου είναι ότι θα είναι το πρώτο που παραγγέλθηκε από ιδιώτη προμηθευτή και συγκεκριμένα τη «Μυτιληναίος».

Η σημασία του νέου φορτίου ξεπερνά την εμπορική – επιχειρηματική διάσταση, όπως επεσήμαινε χθες σε Έλληνες δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Τα δύο φορτία αερίου (της ΔΕΠΑ που παραδόθηκε στις αρχές του χρόνου,  και της «Μυτιληναίος») «αντανακλούν την αλλαγή της δυναμικής στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή  δεν αποτελεί μια θεωρητική συζήτηση αλλά πραγματικότητα της αγοράς».

Ρεβυθούσας 

Η γεωστρατηγική διάσταση

Ταυτόχρονα υπογράμμιζε ότι  η έλευση του αμερικανικού αερίου στην περιοχή μέσω της Ελλάδας και της Ρεβυθούσας ενέχει σημαντική γεωστρατηγική διάσταση:

«Οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας, τον μεγαλύτερο στον κόσμο και αλλάζουν τη διεθνή αγορά. Αυτό για την Ελλάδα ως καταναλωτή είναι σημαντικό. Η  διαφοροποίηση οδών και πηγών φέρνει θετικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν την αμερικανική πολιτική που θέλει να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί το αέριο ως πολιτικό όπλο επιρροής» τόνιζε χαρακτηριστικά.

Ως προς το πρώτο φορτίο, της ΔΕΠΑ, ο αξιωματούχος τόνισε την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς που οι ΗΠΑ βοήθησαν ώστε να ζεσταθεί η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία στη διάρκεια του κρύου φετινού χειμώνα αλλά και να μην επαναληφθούν οι ανησυχίες που εκδηλώθηκαν προ διετίας περί ενεργειακής ανεπάρκειας.

«Οι εισαγωγές αμερικανικού LNG αντανακλούν ακριβώς το όραμά μας η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο» τόνιζε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι ο ενεργειακός τομέας αποτέλεσε κύριο θέμα του εναρκτήριου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ – Ελλάδας στη Ουάσιγκτον τον περασμένο  Δεκέμβρη.

Τρεις επιμέρους οπτικές

«Ο αμοιβαίος στόχος για την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας, έχει τρεις επιμέρους οπτικές», ανέφερε ο ίδιος.

— Η πρώτη αφορά στους τερματικούς σταθμούς LNG τη Ρεβυθούσα και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο υπάρχει ικανοποίηση ενόψει της επιτυχίας του market test
— Η δεύτερη στους αγωγούς και τη διασύνδεση βορά νότου με έμφαση στον κάθετο, διασυνδετήριο αγωγό  IGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας) για τον οποίο η Ουάσιγκτον αναμένει πρόοδο το 2019

— Τρίτον στα κοιτάσματα της Ανατολικής  Μεσογείου και το ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων (σε Ισραήλ και Αίγυπτο) και των αγορών με υψηλή ενεργειακή ζήτηση στην Ευρώπη.

eastmed

Ο «Ελέφαντας» στο δωμάτιο και η «γέφυρα» Ελλάδα

Σχολιάζοντας τέλος τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη γεώτρηση της Exxon, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε:

«Ο “ελέφαντας” στο δωμάτιο είναι τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και πότε αυτά θα έρθουν στην αγορά. Παρακολουθούμε καιρό τα ενεργειακά. Αυτό που ισχύει είναι ότι κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις. Φυσικό μέρος της διαδικασίας της έρευνας για υδρογονάνθρακες είναι κάποιες φορές να μη βρίσκεις εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Ανεξάρτητα από αυτό η Ελλάδα βλέπουμε να συνεχίζει να παίζει ρόλο γέφυρας», μεταξύ της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών αγορών.

Διαφήμιση