Αρχική Ενέργεια Επενδυτικό ενδιαφέρον Σκοπίων για βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό

Επενδυτικό ενδιαφέρον Σκοπίων για βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό

0
Bulgarian Belene
Διαφήμιση

«Ενεργειακή διπλωματία» μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων αναπτύσσεται, καθώς η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξετάζει τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

Πιο συγκεκριμένα τα Σκόπια εδώ και αρκετό καιρό επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συνεργασιών σε ενεργειακά πρότζεκτ εκτός χώρας.

Η είδηση που ήρθε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο σε οικονομικές υποθέσεις, Κότσο Ανγκιούσεφ, δεν αιφνιδίασε τους γνώστες των τεκταινομένων στην βαλκανική χερσόνησο.

Στη συνέντευξή του στην ‘Faktor’, ο Αγκιούσεφ τόνισε ότι τα Σκόπια ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τμήμα του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας Μπέλενε και έτσι μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από οκτώ χρόνια, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, προσέφερε στον τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό  και υπουργό Οικονομικών Βλαντίμιρ Πεσέφσκι των Σκοπίων, να συμμετάσχει στην κατασκευή του Μπέλενε. Αλλά τότε το έργο δεν προχώρησε.

Τώρα η βουλγαρική κυβέρνηση, εξακολουθεί να κινεί τη διαδικασία για την επανεκκίνηση του έργου του πυρηνικού σταθμού και ζητά από ξένους επενδυτές τη συμμετοχή τους,  γιατί το έργο είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι απαιτούνται πάνω από 10 δις ευρώ.

Έκδηλο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην κατασκευή έχει εκφράσει και η Ρωσία. Αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο της 16ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Βουλγαρίας-Ρωσίας για την οικονομική και επιστημονική-τεχνική συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, όταν η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμανούζκα Πετκόβα, συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της κρατικής επιχείρησης Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκε η εποικοδομητική συνεργασία των δύο χωρών στο πρόγραμμα για την παράταση της διάρκειας ζωής των μονάδων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

Στη συνάντηση της Τεμανούζκα Πετκόβα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για στη διαδικασία κατασκευής ενός δεύτερου βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα συνεργάζεται με τα Σκόπια για την πορεία τριών ενεργειακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος. Η πρώτη υποδομή αφορά το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή, που έχει εντάξει ο ΔΕΣΦΑ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και αναμένεται να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου των Σκοπίων, καθώς σήμερα η τροφοδοσία τους εξαρτάται αποκλειστικά από τον διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline.

Η δεύτερη υποδομή αφορά τον υφιστάμενο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών που συνδέει το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη με το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων, το οποίο εξαγόρασαν τα ΕΛΠΕ το 1998.

Η τρίτη κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών συνδέονται με δύο γραμμές 400kV, η μία μεταξύ KYT Θεσσαλονίκης και Ντούμπροβο και η δεύτερη μεταξύ ΚΥΤ Μελίτης και Μπίτολα στην ΠΓΔΜ.

Πρόσφατα η ΔΕΗ προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS των Σκοπίων που έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσοβο. Παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, για τις οποίες διαθέτει ισχύ συνολικά 320 μεγαβάτ. Τέλος, διαθέτει χαρτοφυλάκιο πελατών 10 μεγαβάτ στην αγορά προμήθειας (λιανική) της Σερβίας.

 

Διαφήμιση