Αρχική Πολιτισμός Ένα παιχνίδι για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

Ένα παιχνίδι για το περιβάλλον και τον πολιτισμό

0
kukladiki A
Διαφήμιση

Το WWF Ελλάς και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ξεκίνησαν μια συνεργασία, που στόχο έχει την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Οι δύο οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς από καινοτόμες δράσεις, με πρώτη τη δημιουργία ενός παιχνιδιού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την «Κυκλαδούπολη».

Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε από τους δύο οργανισμούς και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μέσω των Μουσειοσκευών του Μουσείου για τον κυκλαδικό πολιτισμό.

kukladiki 3

Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.

Με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία, τοποθετούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το περιβάλλον, τις σύγχρονες απειλές που δέχεται και την ανάγκη για την προστασία του, μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών, οι δύο οργανισμοί συνδιοργανώνουν κι ένα παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής.

kukladiki 5

Όπως αναφέρει η κα. Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: «Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανταποκρινόμαστε στα ζητήματα της εποχής μας. Η ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη και σε μικρότερη κλίμακα στις Κυκλάδες, είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Γι’ αυτό σήμερα θεωρούμε πως είναι υποχρέωση και καθήκον μας, εκτός από τη διάδοση του κυκλαδικού πολιτισμού, να προστατεύσουμε το περιβάλλον που τον γέννησε. Άλλωστε, φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά δεν διαχωρίζονται.

Παράλληλα, ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Συνοδοιπόρος μας στην προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι το WWF Ελλάς. Η Κυκλαδούπολη είναι μόνο η αρχή των δράσεων και της συνεργασίας μας».

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό που ένας τόσο μεγάλος πολιτιστικός φορέας της χώρας μας, όπως είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίνει πλέον και περιβαλλοντική διάσταση στις δράσεις του. Το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και απόλυτα συνυφασμένες με τη ζωή και το μέλλον μας. Με αυτό ως κεντρικό άξονα, η συνεργασία που ξεκινά σήμερα με το Μουσείο αποσκοπεί να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να κάνει το κοινό να αναρωτηθεί και εν τέλει, να κινητοποιήσει τους πολίτες να υιοθετήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση ζωής, με απώτερο στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης».

kukladiki 1

Πώς παίζεται η Κυκλαδούπολη

Το παιχνίδι παίζεται από 2-4 παίκτες με δύο ζάρια και πιόνια εμπνευσμένα από αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού. Το ταμπλό του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των Κυκλάδων. 120 χαρτονομίσματα του ενός «κυκλαδόνιου» μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες.

Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει πάνω στις 16 κάρτες «μπουνάτσα» όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες «φουρτούνα» όπου πληρώνει κυκλαδόνια ενώ με τις 22 «κάρτες τίτλων προστασίας» μπορεί να αγοράσει «προστασία» στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίεςαρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Στόχος του παιχνιδιού είναι η προστασία της φύσης των Κυκλάδων. Τα «κυκλαδόνια» αντιπροσωπεύουν τη συμβολική αξία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων και οι «τίτλοι» που αγοράζει ο παίκτης αναφέρονται στην προστασία της φύσης και του πολιτισμού. Οι παίκτες αγοράζοντας έναν τίτλο αποκτούν το δικαίωμα προστασίας του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κυκλαδόνια και τίτλους προστασίας. Ο νικητής λαμβάνει το κύπελλο του προστάτη της φύσης-ήρωα των Κυκλάδων.

Στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν.

Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη.

kukladiki 4

To Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης & οι Μουσειοσκευές

Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες με εκπαιδευτικό υλικό που ταξιδεύουν σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Στόχος είναι να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς εκτός Αθηνών. 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα δανείζονται κάθε χρόνο τις Μουσειοσκευές και περίπου 10000 μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα με το περιεχόμενό τους. Στο εξωτερικό έχουν δοθεί συνολικά 22 μουσειοσκευές στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ζιμπάμπουε.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει επτά συνολικά μουσειοσκευές. Κάθε μουσειοσκευή έχει διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Οι επτά μουσειοσκευές είναι: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα, Αρχαία ελληνική κεραμική, Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα, Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα, Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα και η Πολυαισθητική μουσειοσκευή για άτομα με προβλήματα όρασης.

Διαφήμιση