Αρχική Καταστροφές Υφ. Περιβάλλοντος: Θα κατεδαφίσουμε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα

Υφ. Περιβάλλοντος: Θα κατεδαφίσουμε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα

0
οικοδομικά τετράγωνα
Διαφήμιση

Κατεδαφίσεις παλαιών κτηρίων – ακόμη και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων – σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαράς.

Στόχος είναι να αποσυρθούν τα παλιά και ενεργοβόρα κτήρια, προκειμένου να «πρασινίσει» και να πάρει ανάσα η Αθήνα, με ελεύθερους χώρους στην θέση των παλαιών κτηρίων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει αύριο το υπουργείο μαζί με το Πράσινο Ταμείο, με θέμα το Πλαίσιο Αναζωογόνησης και Αναπλάσεων αστικού χώρου.

Το πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος βγάζει από τα ντουλάπια τις παλιές μελέτες που ήδη έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα οι επεμβάσεις στην Πανεπιστημίου ή η ανάπλαση της Βασιλίσσης Ολγας, και είχαν στόχο την βελτίωση της ζωής στην Αθήνα κυρίως με την δημιουργία ελεύθερων χώρων.

«Προσπαθούμε να τις συγκεντρώσουμε για να δούμε ποιές από αυτές είναι αξιοποιήσιμες και ποιές μπορούν να ενταχθούν στην λογική του Ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας», τονίζει στα Νέα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

«Οι νέες κλιματικές συνθήκες, προσθέτει, απαιτούν οι πόλεις να πρασινίσουν, να αποκτήσουν χώμα για να φυτέψουμε και νέους κοινόχρηστους χώρους. Για να επιτευχθεί αυτό δεν υπάρχει άλλος ανώδυνος τρόπος από την κατεδάφιση».

Όσον αφορά τις περιοχές ο Γιώργος Δημαράς αναφέρει ενδεικτικά: Οι περιοχές γύρω από την Ομόνοια, με τις οδούς Σωκράτους, Μενάνδρου, Σατωβριάνδου, την πλατεία Βάθη…

«Μεγάλα τμήματα της Αθήνας βρίσκονται λέει ο κ. Δημαράς σε μια διαδικασία διαρκούς υποβάθμισης- κατάρρευσης, με παλαιά κτήρια που δεν έχουν πλέον την απαιτούμενη στατική αντοχή απέναντι στο ενδεχόμενος ενός μεγάλου σεισμού, αλλά ούτε την προβλεπόμενη από την νέα νομοθεσία ενεργειακή συμπεριφορά».

Και θυμίζει ότι από το 2050 και μετά οι διεθνείς συμβάσεις επιβάλουν να μην χρησιμοποιείται κανενός είδους καύσιμο είτε για την θέρμανση είτε για την ψύξη των κτηρίων.

«Δεν επιτρέπεται να μένουμε παθητικοί θεατές σε μια διαρκή υποβάθμιση των πόλεων περιμένοντας την πλήρη κατάρρευση για να παρέμβουμε», σημειώνει.

Μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι στόχος του είναι κανένας ιδιοκτήτης να μην αδικηθεί. Γι αυτό οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους ιδιοκτήτες- που θα δουν τα κτήριά τους να κατεδαφίζονται- θα είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές τιμές που έχουν σήμερα οι ιδιοκτησίες τους.

Διαφήμιση