Αρχική Ενέργεια Washington Post: O East Med και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

Washington Post: O East Med και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ

0
east med
Διαφήμιση

Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος θα υπογράψουν συμφωνία στις αρχές του νέου έτους για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη, έργο το οποίο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ, γράφει η Washington Post. Oλα στον απόηχο των αποφάσεων της χθεσινής Συνάντησης Κορυφής των τριών κυβερνήσεων στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας το αμερικανικό ενδιαφέρον για το σχέδιο. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα παραπέμπουν σε υπογραφές τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Οπως κάνει σαφές η αμερικανική εφημερίδα, το σχέδιο, ύψους 7 δισ. δολαρίων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6-7 έτη, θα αναδείξει την περιοχή σε παραγωγό ενέργειας υποβαθμίζοντας την κυριαρχία της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις φιλοδοξίες του Ιράν για χρήση της Συρίας ως πύλης για την Αν. Μεσόγειο.

«Με ανανεωμένο ενδιαφέρον»

Προσθέτει ότι η  Ουάσιγκτον προσεγγίζει τη Μεσόγειο με ανανεωμένο ενδιαφέρον. Σε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε την περιοχή «σημαντικό στρατηγικό σύνορο» για την Ουάσιγκτον, η οποία εργάζεται για την ενδυνάμωση των σχέσεων της με «δημοκρατικούς συμμάχους εκεί, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ».

Εξηγεί ότι ο προτεινόμενος αγωγός θα επιτρέψει στο Ισραήλ και την Κύπρο να εξάγουν τα αποθέματα φυσικού αερίου, που ανακάλυψαν πρόσφατα, στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα, η οποία θα λειτουργεί ως αγωγός για το φυσικό αέριο για την ηπειρωτική Ευρώπη, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τον αγωγό για τη μεταφορά υδρογονανθράκων που ενδεχομένως να εντοπισθούν στα δικά της ύδατα. Αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις οικονομίες των τριών χωρών, ενώ ταυτόχρονα να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Το Φλεβάρη

Σημειωτέον, όπως επιβεβαιώνουν  στο ecozen, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ο «East Med» θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης και στην επόμενη Τριμερή, τον Φλεβάρη του 2019 στην Κρήτη, όπου θα υπογραφεί και επισήμως η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού.

Διαφήμιση