Αρχική Καταστροφές Τσουνάμι στην Ινδονησία: Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί (video)

Τσουνάμι στην Ινδονησία: Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί (video)

0
indonesia 1
Διαφήμιση

Το καταστροφικό τσουνάμι, την νύχτα του Σαββάτου, στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Το παλιρροϊκό κύμα που έπληξε τις παραλιακές περιοχές Pandeglang, Serang και Νότια στην Ινδονησία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 281 ανθρώπων, (αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί), 1000 άτομα έχουν τραυματιστεί και ο αριθμός των αγνοούμενων αυξάνεται διαρκώς.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι Αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Ινδονησίας εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών κοντά στο ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέο τσουνάμι.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν.

indonesia 2

Το τσουνάμι έπληξε της γειτονικές περιοχές Ιάβα και Σουμάτρα γύρω από την ηφαιστειακή νήσο Κρακατόα, έπειτα από μία υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκάλεσε έκρηξη του ηφαιστείου και επιδεινώθηκε από μία ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου, όπως ανέφερα ο Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας καταστροφών. Δεν σημειώθηκε καμία σεισμική δόνηση κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μην υπάρξει καμία προετοιμασία για το επικείμενο φονικό τσουνάμι.

indonesia 4

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Metro TV ο Νουγκρόχου, το τσουνάμι είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο να προκληθεί χωρίς να έχει προηγηθεί σεισμός. Η υπηρεσία καταστροφών είχε αρχικά πληροφορίες ότι το κύμα ήταν πλημμυρίδα και ζήτησαν από τους κατοίκους να μην πανικοβληθούν. Ωστόσο μετά τα προσπέλαση του φονικού κύματος, απολογήθηκαν μέσα από τα κοινωνικά μέσα.

indonesia 5

Οι καταστροφές είναι αναρίθμητες ενώ τα θύματα υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 168 κι οι τραυματίες περίπου στους 745. Οι αριθμοί συνεχώς αυξάνονται. Ανακοίνωση της μετεωρολογικής και γεωφυσικής υπηρεσίας της Ινδονησίας (BMKG) ανέφερε ότι «το τσουνάμι έπληξε αρκετές περιοχές στον Πορθμό Σούντα, ανάμεσά τους παραλίες στην επαρχία Παντεγκλάνγκ, Σέρανγκ και Νότιο Λαμπούνγκ».

20489958

Οι αρχές παρέχουν στους πληγέντες άμεση βοήθεια σε διάφορες τουριστικές περιοχές γύρω από τις ακτές, ενώ προειδοποίησαν τους κατοίκους στις παράκτιες περιοχές να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες, καθώς υπάρχει ακόμα ενδεχόμενο πλημμυρίδας. Επιπλέον, οι αγνοούμενοι γίνονται ολοένα και περισσότεροι.  

Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για ένα σύμπλεγμα νησιών, το οποίο αποτελεί κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από μία μεγάλη έκρηξη το 1883. Στό μέρος δημιουργήθηκε το 1927 ένα νέο νησί το Ανάκ Κρακατάο (παιδί του Κρακατάο) και συνιστά ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.

ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων της Ινδονησίας

Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες πολίτες ανάμεσα στα θύματα και στους τραυματίες και ότι παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τζακάρτα, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές της χώρας.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter, εκφράζει τη λύπη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον λαό της Ινδονησίας και την κυβέρνηση της χώρας για το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε χθες τα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το καταστροφικό τσουνάμι στην Ινδονησία και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και τους οικείους τους. Θερμά συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στο λαό και την κυβέρνηση της Ινδονησίας» αναφέρει η ανάρτηση του ΥΠΕΞ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Συλλυπητήρια Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο της Ινδονησίας

Τα συλλυπητήριά του προς τον Ινδονήσιο ομόλογό του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

«Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Τζακάρτα μετέφερε σήμερα τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ινδονήσιο ομόλογό του και τις οικογένειες των θυμάτων του καταστροφικού τσουνάμι που έπληξε την χώρα, καθώς και τις ευχές του για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων».

 

 

Διαφήμιση