Αρχική Ενέργεια Τσίπρας – Πούτιν: Το παρασκήνιο στα Ενεργειακά

Τσίπρας – Πούτιν: Το παρασκήνιο στα Ενεργειακά

0
υδρογονανθράκων
Διαφήμιση

Εντονο παρασκήνιο είχε η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και οι συζητήσεις του με τον Βλ. Πούτιν σε ότι αφορά τα ενεργειακά.

Πηγές από το υπουργείο Ενέργειας αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα κάθε άλλο παρά φιλοδοξίες καλλιεργούσαν σχετικά με το τι συμφωνίες μπορεί να κλείσουν οι 2 πλευρές γύρω από το ζήτημα.

Ναι μεν, η Ρωσία παραμένει προσώρας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικου αερίου προς την Ελλάδα, αλλά μια σειρά έργα που έχουν δρομολογηθεί κουμπώνουν πάνω στους Αμερικανικούς σχεδιασμούς για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, της Ελλάδας, της Βαλκανικής και ευρύτερα της Ευρώπης.

Ετσι με την παραπομπή πολυδιαφημισμένων – τα προηγούμενα χρόνια – σχεδίων όπως ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη στις …ελληνικές καλένδες, το ελληνικό ενδιαφέρον έχει εστιάσει σε εμβληματικά έργα όπως ο TAP ή η πλωτή εξέδρα επανεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η παραπέρα αξιοποίηση της Ρεβυθούσας  και ο κάθετος διασυνδετήριος Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB.

Εργα όλα που έχουν την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, και αποτελούν πλέον προτεραιότητα και για την ελληνική πλευρά.

Διόλου τυχαία, όλες τις προηγούμενες μέρες μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης απέφευγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση για ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας σε σχέδια επέκτασης του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται της Τουρκίας, Turkish Stream, προς τα δυτικά, επικαλούμενοι ενστάσεις που βάζει η Κομισιόν στο έργο.

Σε μια τέτοια βάση, όλα δείχνουν ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τα ρωσικά ενεργειακά έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά, παρά μόνο μεμονωμένοι επιχειρηματίες ίσως επιδιώξουν κάποιο μερίδιο από το κατασκευαστικό κομμάτι που εξελίσσεται σε άλλες χώρες.

Διαφήμιση