Αρχική Καταστροφές Συνδυασμός νερού και φωτιάς: Καταστροφή για τα οικοσυστήματα

Συνδυασμός νερού και φωτιάς: Καταστροφή για τα οικοσυστήματα

0
fotia nero
Διαφήμιση

Πυρκαγιά και νερό. Οι διαχρονικές αντίθετες δυνάμεις συνδέονται με ισχυρούς τρόπους που μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις κοινότητες και τα οικοσυστήματα.

Το 2011 η Μεγάλη Πυρκαγιά του Las Conchas στο Νέο Μεξικό έκαψε πάνω από 150.000 στρέμματα και απείλησε το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos. Τώρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη φωτιά, οι ερευνητές στο Los Alamos δημιούργησαν ένα πειραματικό μοντέλο που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλληλεπιδράσεις της φωτιάς και του νερού στο έδαφος.

Ο Adam Atchley, ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos, και η ομάδα του ξεκίνησε με στόχο: να αξιολογήσει πως αλλάζει η ισορροπία του νερού πριν και μετά από μια πυρκαγιά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της καύσης.

Σχεδίασαν ένα πειραματικό μοντέλο για την προσομοίωση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην ισορροπία του νερού μιας καμένης περιοχής. Το μοντέλο χρησιμοποίησε τις πραγματικές μετρήσεις κατάστασης της εγκατάστασης στην πυρκαγιά του Las Conchas. Αυτές οι μετρήσεις ελήφθησαν αρκετά χρόνια πριν από την πυρκαγιά από την ομάδα Bandelier Fire Ecology Field Team. Το μοντέλο ενσωμάτωσε επίσης δεδομένα σοβαρότητας από την πυρκαγιά.

Βρήκαν ότι οι πυρκαγιές χαμηλής έως μέτριας βαρύτητας καταλήγουν σε υγρό έδαφος. Το νερό μπορεί να κινηθεί μέσα από τα φυτά, να διαφύγει ως ατμός μέσα από τους πόρους στα φύλλα. Αυτό ονομάζεται εξατμισοδιαπνοή. Όταν η βλάστηση καίγεται, η εξατμισοδιαπνοή συνήθως μειώνεται μέχρι να αναζωογονηθούν τα φυτά. Ως αποτέλεσμα, λιγότερα ύδατα εξάγονται από το έδαφος.

Η επιφανειακή απορροή είναι ένας άλλος τρόπος μετακίνησης νερού. Η ισχυρή φωτιά μπορεί να κάνει το έδαφος πιο ευάλωτο σε αυτή την απώλεια υγρασίας. Η πυρκαγιά αφαιρεί τα απορροφητικά στρώματα των πεσμένων και φθίνων φυτικών ουσιών στο δάπεδο. Αυτά τα στρώματα, που ονομάζονται “σκουπίδια”, μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερη υγρασία από το χώμα. Χωρίς αυτά τα στρώματα, η δυνατή βροχή μπορεί να “προσφέρει” περισσότερο νερό από ό,τι μπορεί να απορροφήσει το έδαφος. Αυτό συμβάλλει στην επιφανειακή απορροή.

Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές της φωτιάς μπορούν να έχουν ισχυρή επίδραση στο πώς αλληλεπιδρά το νερό με τη γη“, δήλωσε ο Atchley. “Η πυρκαγιά αυξάνει δραματικά τις φαινομενικές αποκρίσεις απορροής στις καταιγίδες μετά από τη διατάραξη της πυρκαγιάς αλλά μειώνει και την εξατμισοδιαπνοή. Αυτό που δεν είναι καλά κατανοητό και είναι δύσκολο να μετρηθεί το πώς αυτές οι δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες αλλάζουν την ισορροπία του υδάτινου χώρου ή πόσο υγρό ή στεγνό ένα σημείο εγκαυμάτων θα είναι μετά την πυρκαγιά “, δήλωσε ο Atchley.

Το πειραματικό μοντέλο εντόπισε ένα σημαντικό σημείο ανατροπής. Σε περιοχές καύσης υψηλής σοβαρότητας, η αυξημένη απορροή υπερτερεί της επίδρασης της μειωμένης εξατμισοδιαπνοής. Η απορροή νερού είναι μεγαλύτερη από το νερό που συγκρατείται, αφήνοντας συγκριτικά ξηρότερα εδάφη μετά τη φωτιά.

Αυτό που βρήκαμε“, λέει ο Atchley, “είναι ότι οι θέσεις εγκαυμάτων γενικά θα γίνουν πιο υγρές επειδή η αλλαγή στην εξατμισοδιαπνοή είναι μεγαλύτερη από την αλλαγή της απορροής“.

Οι συνθήκες εδάφους και βλάστησης που επηρεάζουν την υγρασία μετά από πυρκαγιά θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Για την αρχική ανάκτηση χώρου και τον σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων μετά από πυρκαγιά, αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις πλημμύρες που συνήθως ακολουθούν μετά από μια μεγάλη φωτιά.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση