Αρχική Περιβάλλον Σ. Φάμελλος: Αυτή είναι η δασική πολιτική μας

Σ. Φάμελλος: Αυτή είναι η δασική πολιτική μας

0
Δασική Πολιτική
Διαφήμιση

Τις μεταρρυθμιστικές τομές στη Δασική Πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση παρουσίασε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα, στη Βουλή.

Ο ΑΝ. ΥΠΕΝ εξήγησε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κάνει ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στη Δασική Πολιτική της χώρας επιλύει προβλήματα που τίθενται από τις παραπάνω ερωτήσεις:

Το έργο των δασικών χαρτών, το οποίο πρώτη αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε μετά από 40 χρόνια, φτάνοντας αυτή τη στιγμή στο να υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες στο 41% της χώρας.

  • Την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας μετά από επτά δεκαετίες
  • Την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα και έχει ορίζοντα 20ετίας
  • Την παροχή καυσοξύλων σε παραδασόβιους πληθυσμούς κατά 50% περισσότερο και σε τιμή χαμηλότερη κατά 40% όταν τηρούνται όροι υψομέτρου και παγετού
  • Το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων που είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και δίνει λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα της Δασικής Πολιτικής της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε τη χρόνια κακοδαιμονία που χαρακτήριζε τις επιλογές στη Δασική Πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία προκάλεσε αδιέξοδα στους πολίτες, στην οικονομία και την  ανάπτυξη, καθώς και επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα του παραλόγου του νεοελληνικού κράτους, το οποίο επέτρεψε τον εγκλωβισμό των πολιτών, αλλά και των ίδιων των συμφερόντων του Δημοσίου και του δάσους, διότι πολύ απλά κάποιοι δεν φρόντισαν να υπάρχουν εργαλεία, τα οποία να προστατεύουν και τους πολίτες, αλλά και το κράτος”.

Πρόσθεσε δε, ότι τα κόμματα που είχαν για δεκαετίες την ευθύνη της διακυβέρνησης, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν επένδυσαν σε εργαλεία, όπως οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο, τα οποία θα ρύθμιζαν τις χρήσεις γης, και θα κατοχύρωναν θέματα δικαιωμάτων και των πολιτών και του Δημοσίου.

“Όλα αυτά ήταν ψιλά γράμματα για την ελληνική πολιτεία, μέχρι σήμερα, και δεν λύνονταν σκόπιμα, προκειμένου να παραμένουν όλοι ευχαριστημένοι μέσα στα αδιέξοδα, τα οποία συντηρούνταν”, σχολίασε.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε το Σώμα ότι σήμερα αναρτήθηκε ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι δασικών χαρτών, στην Ανατολική Αττική (Χαλάνδρι, Χολαργό, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Παιανία), καθώς και στο υπόλοιπο της ΠΕ Θεσσαλονίκης που δεν είχε αναρτηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα, για την υποβοήθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών στη χώρα, από εχθές ξεκίνησαν να εργάζονται στις περισσότερες Δ/νσεις Δασών 70 Δασολόγοι και 30 Δασοπόνοι, με πρόσληψη από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά και το Κτηματολόγιο. Στο πλαίσιο λοιπόν της κτηματογράφησης οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν υπερασπιστεί πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων, όπως αυτή στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα. που τέθηκε από τον ερωτώντα βουλευτή κ. Γκιόκα, και για την οποία ο Αν. ΥΠΕΝ κατέθεσε στα πρακτικά σχετικό  έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης.

Μάλιστα, σε τέτοιες εκτάσεις, που μπορεί να υπάρχει πια και κατοικία πολιτών, το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων εξασφαλίζει την προστασία του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος, την εξυπηρέτηση του δασικού ισοζυγίου, αλλά και την εξυπηρέτηση των αναγκών κατοικίας των πολιτών, όπως αυτές εμφανίζονται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Διαφήμιση