Αρχική Περιβάλλον Χειμερινό Ηλιοστάσιο – Σήμερα η μεγαλύτερη νύχτα του 2018

Χειμερινό Ηλιοστάσιο – Σήμερα η μεγαλύτερη νύχτα του 2018

0
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Διαφήμιση

Την πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου γιορτάζει σήμερα το Βόρειο Ημισφαίριο, αλλά και η Google, η οποία τιμά την 21η Δεκεμβρίου με doodle για άλλη μια χρονιά.

Παρόλο που οι περισσότεροι θεωρούν ότι το ηλιοστάσιο είναι μια ολόκληρη μέρα, στην πραγματικότητα ορίζεται ως μια συγκεκριμένη στιγμή, εκείνη που ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερου.

Καθώς η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο, η γωνία που σχηματίζει μαζί του ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο του από αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο γιορτάζεται από ανθρώπους σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Κίνα, που εδώ και αιώνες τιμούν αυτό το ιδιαίτερο αστρονομικό γεγονός, κάνοντας γιορτές σε σημαντικά σημεία όπως το Στόουνχετζ.

Ημερολογιακά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ της 20ής  και 23ης Δεκεμβρίου, αν και η τελευταία φορά που είχαμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και η επόμενη θα είναι το 2303. Ακόμη πιο σπάνια είναι η 20ή Δεκεμβρίου με την επόμενη να συμβαίνει το 2080.

Διαφήμιση