Αρχική Ειδήσεις ΓΓΙΦ: Αναφορά στη Διακήρυξη της Διάσκεψης των Ηγετών της Ομάδας G20 υπέρ...

ΓΓΙΦ: Αναφορά στη Διακήρυξη της Διάσκεψης των Ηγετών της Ομάδας G20 υπέρ της αρχής της ισότητας των δύο φύλων

0
1070286003
Διαφήμιση

Η Διακήρυξη της Ομάδας Ηγετών των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών τους πλανήτη(G20) που έλαβε χώρα για την φετινή χρονιά στην Αργεντινή, έκανε σαφή αναφορά στην κρισιμότητα του ζητήματος της διαφύλαξης και προώθησης της ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Στην επετειακή Διάσκεψη των G20 στην πρωτεύουσα της Αργεντινής που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως και τη 1 Δεκεμβρίου 2018 μόλις 10 χρόνια από την πρώτη Διάσκεψη των Κρατών Μελών της Ομάδας, καθιερώθηκε μία Διακήρυξη οκτώ σελίδων με στόχο την προάσπιση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Με θεματολογία που αφορά όλα τα καίρια ζητήματα του 21ου αιώνα, η Διακήρυξη αποτελείται από 31 παραγράφους, τις οποίες μπορεί κανείς να μελετήσει στον παρακάτω σύνδεσμο: https://g20.org/sites/default/files/buenos_aires_leaders_declaration.pdf .

Η δωδέκατη παράγραφος σχετίζεται με την ισότητα των φύλων, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτή ούτε η οικονομική πρόοδος, ούτε η δίκαιη και αειφόρος ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, σημαντικότεροι στόχοι που συμπεριλήφθηκαν στην χάρτα είναι:

  • Η επιτάχυνση των δράσεων με σκοπό την μείωση τους χάσματος στο έμφυλο εργατικό δυναμικό κατά 25% μέσα στα επόμενα 6 χρόνια.
  • Προώθηση κάθε πρωτοβουλίας μου επιδιώκει κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών αλλά και κυρίως να επιτευχθεί η εξάλειψη της έμφυλης βίας.
  • Συνεργασία και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών (βελτίωση των όρων εργασίας, ποιοτικές δομές φροντίδας για εξαρτώμενα μέλη προσβάσιμες σε όλο τον πληθυσμό, μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος)
  • Περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και ενθάρρυνση της κατάκτησης θέσεων σε κέντρα λήψης αποφάσεων από γυναίκες.
  • Βελτίωση της σχέσεις των γυναικών με την τεχνολογία.
  • Ενθάρρυνση και στήριξη σε επιχειρηματικές κινητοποιήσεις γυναικών.

Η  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) επισημαίνει ότι τα προαναφερθέντα έξι μηνύματα της Διακήρυξης Ηγετών της Ομάδας των G20 συνάδουν με τις πολιτικές και τις δράσεις του κρατικού φορέα ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε στη Διάσκεψη Ηγετών του Μπουένος Άιρες από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως αυτές αποτυπώνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016-2020»: http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2017/04/ESDIF.pdf .

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                                          

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Διαφήμιση