Αρχική Ειδήσεις Λιγότερο τοξικό το άτμισμα από το κάπνισμα

Λιγότερο τοξικό το άτμισμα από το κάπνισμα

0
cigarette 1642232 960 720
Διαφήμιση

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “JAMA Network Open”, αποδεικνύει ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων εισπνέουν πολύ λιγότερα τοξικά χημικών ουσιών συγκριτικά με τους καπνιστές παραδοσιακών τσιγάρων.

Ύστερα από την ανάλυση δειγμάτων από περίπου 5.105 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 2.411 κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα, οι 247 έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι 792 κάπνιζαν τόσο ηλεκτρονικό όσο και παραδοσιακό τσιγάρο και οι υπόλοιποι 1.655 ήταν μη καπνιστές, οι ερευνητές ανίχνευσαν τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης σε όσους ήταν συγχρόνως καπνιστές και ατμιστές, ενώ οι παραδοσιακοί καπνιστές εμφάνισαν λιγότερους βιοδείκτες νικοτίνης στα ούρα τους.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Μάκιετζ Γκόνιεβιτς του Κέντρο Καρκίνου του Ρόζγουελ Παρκ στην Νέα Υόρκη ύστερα από την ανάλυση στοιχείων διαπίστωσαν ότι ναι μεν οι ατμιστές παρουσιάζουν περισσότερα ίχνη τοξικών ουσιών στα ούρα από του μη καπνιστές, σαφώς λιγότερα δε από τους καπνιστές.

Απεναντίας, όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και κάδμιο, οι ατμιστές είχαν σαφώς λιγότερα ποσοστά αναλογικά με τους καπνιστές, αλλά και σημαντικά υψηλότερα από αυτά των μη καπνιστών.

Σε άλλες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες, οι καπνιστές και εκείνοι που έκαναν και ηλεκτρονικό και παραδοσιακό τσιγάρο παράλληλα είχαν μεγάλο προβάδισμα συγκριτικά με τους ατμιστές και τους μη καπνιστές.

«Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί: πόσο τοξικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;», τόνισε ο δρ Μάικλ Μπλάχα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. «Η νέα μελέτη δείχνει ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με μικρότερη έκθεση σε τοξικές ουσίες από ό, τι τα παραδοσιακά τσιγάρα, σίγουρα σχετίζονται με μεγαλύτερη τοξική έκθεση σε σχέση με την πλήρη διακοπή της χρήσης καπνού. Με άλλα λόγια, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα μεν από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά τα ίδια δεν είναι ασφαλή. Ιδίως περιέχουν πτητικές οργανικές ουσίες και βαριά μέταλλα που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο».

 

ΠΗΓΗ: JAMA Network Open, Reuters

Διαφήμιση