Αρχική Καταστροφές Κλιματική αλλαγή: Ζημιές 85 δισ. δολαρίων από τις 10 μεγαλύτερες καταστροφές του...

Κλιματική αλλαγή: Ζημιές 85 δισ. δολαρίων από τις 10 μεγαλύτερες καταστροφές του 2018

0
Κλιματική αλλαγή
Διαφήμιση

Από τις πλημμύρες έως τις ακραίες θερμοκρασίες, 10 από τις χειρότερες κλιματικές καταστροφές το 2018 προκάλεσαν ζημιές ύψους τουλάχιστον 84,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε η φιλανθρωπική βρετανική οργάνωση Christian Aid την Πέμπτη.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν οι κλιματικές αλλαγές έπληξαν κάθε κατοικημένη ήπειρο φέτος, δήλωσε ο βρετανικός οργανισμός, προειδοποιώντας για άμεση και επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Αυτή η μελέτη δείχνει πως, αυτή τη στιγμή, η κλιματική αλλαγή έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους, αλλά ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή», δήλωσε ο Kat Kramer, επικεφαλής του οργανισμού για θέματα κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης θα οδηγήσει σε έντονους καύσωνες, περισσότερες και πιο έντονες βροχοπτώσεις, μειωμένες σοδειές και λιγότερα αποθέματα νερού, προκαλώντας χρηματικές επιπτώσεις και ανθρώπινη δυστυχία.

Σχεδόν 200 κράτη έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν τον ρυθμό ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μέσω και της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το κλίμα, αν και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί ολοκληρώνονται με αργούς ρυθμούς.

Τα 20 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί στην Ιστορία έχουν σημειωθεί τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας πως το 2018 ήταν το τέταρτο πιο θερμό σε αυτή την «καυτή» λίστα.

Τα πιο κοστοβόρα και ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το 2018 ήταν οι τυφώνες «Florence» και «Michael», οι οποίοι προκάλεσαν τουλάχιστον 32 δισ. δολάρια ζημιές καθώς έπληξαν τις ΗΠΑ, την Καραϊβική, και αρκετά σημεία της Κεντρικής Αμερικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν τουλάχιστον απώλειες 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πυρκαγιές που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια στην Καλιφόρνια.

Η Ιαπωνία επλήγη από σοβαρές πλημμύρες το καλοκαίρι του 2018, καθώς επίσης και από τον δυνατό τυφώνα «Jebi» το φθινόπωρο. Αυτές οι δύο κλιματολογικές καταστροφές κόστισαν 9,3 δισ. δολάρια σε ζημιές.

Οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας στην Ευρώπη, οι πλημμύρες στη βόρεια Ινδία και ο τυφώνας «Mangkhut» στις Φιλιππίνες και την Κίνα βρίσκονται ανάμεσα στις πιο κοστοβόρες καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή το 2018.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον μικρές», δήλωσε ο Michael Mann, καθηγητής της Atmospheric Science στο Penn State University, σε μια δήλωση σχετικά με τη μελέτη.

«Ο καιρός του κόσμου γίνεται όλο και πιο ακραίος μπροστά στα μάτια μας – το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει αυτή την καταστροφική τάση από την κλιμάκωση είναι η ταχεία πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», καταλήγει.

Πηγή: voanews

Διαφήμιση