Αρχική Διάστημα Change-4: Οι Κινέζοι στην “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης

Change-4: Οι Κινέζοι στην “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης

0
lunar eclipse 3568835 960 720
Διαφήμιση

Ύστερα από ταξίδι 4,5 ημερών, στην Σελήνη, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου το κινέζικο σκάφος Change-4 τέθηκε σε ελλειπτική πολική τροχιά γύρω από το φεγγάρι πλησιάζοντας σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από το φεγγάρι. Το σκάφος είχε εκτοξευθεί πάνω σε ένα κινέζικο πύραυλο Long March 3B στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινέζικης διαστημικής υπηρεσίας, το σκάφος είναι σε καλή κατάσταση και αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές επικοινωνίας με την Γη μέσω κινέζικου δορυφόρου αναμετάδοσης Queqiao που εκτοξεύθηκε το Μάιο.

Η συγκεκριμένη αποστολή, εφόσον όλα λειτουργήσουν καλά, συνιστά την πρώτη στην ιστορία του διαστήματος που θα «πατήσει» στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία παραμένει αόρατη από τη Γη. Με κάμερες και επιστημονικά όργανα θα πραγματοποιηθούν μελέτες στο έδαφος και το υπέδαφος από ένα τμήμα του φεγγαριού, το οποίο έως σήμερα έχουμε μελετήσει μόνο από απόσταση.

Το βάρος 1,2 τόνων του Change-4 από αποτελείται από μία στατική διαστημική άκατο και ένα μικρό ρόβερ βάρους 140 κιλών. Το ρόβερ αναμένεται να προσεδαφιστεί στη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης  πιθανότατα στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν διαμέτρου 186 χλμ. Η Κίνα αναμένεται να ορίσει ημερομηνίες για την επιχείρηση στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019.

Για τα τέλη του ερχόμενου έτους, η Κίνα πιθανόν να προχωρήσει στην αποστολή Change 5, με την οποία θα επιχειρήσει να συλλέξει δείγματα από το έδαφος του πλανήτη-δορυφόρου μας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση