Αρχική Επιλεγμένα Κατοικίδια vs. Παιδικές αλλεργίες

Κατοικίδια vs. Παιδικές αλλεργίες

0
dog 2606759 960 720

Η έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό Plos One, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ υποστηρίζει ότι όσο περισσότερα κατοικίδια –κυρίως σκυλιά- υπάρχουν στο σπίτι τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα ένα παιδί ένα παρουσιάσει άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα η έκζεμα.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Μπιλ Χεσελμαρ, ανέλυσαν στοιχεία 1.300 παιδιών έως ενός έτους, τα οποία παρακολούθησαν έως της ηλικία των εννέα ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και το New Scientist, τα ευρήματα των ερευνών ανέδειξαν ότι η πιθανότητα να εμφανίζει ένα παιδί αλλεργίας, παρουσίαζε σταθερή μείωση όσο ανέβαινε ο αριθμός των κατοικίδιων. Το ποσοστό αλλεργίας ξεκινούσε από 48%, για τα βρέφη που κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους δεν υπήρχαν σκυλιά στο σπίτι. Όσες οικογένειες είχαν ένα ζώο στο σπίτι, το ποσοστό των παιδικών αλλεργιών ανήλθε στο 35-43%. Για τα παιδιά που είχαν τρία κατοικίδια, ο κίνδυνος αλλεργίες άγγιζε το 21-24% ενώ τα τέσσερα κατοικίδια έριξαν το ποσοστό στο 17%.

Επιπλέον παράγοντες εμφάνισης παιδικών αλλεργιών είναι η γέννηση με καισαρική τομή και το να μην υπάρχουν άλλα παιδιά, ενώ οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η ουσία στην συμβίωση με κατοικίδιο έχει να κάνει με την άμεση επαφή μαζί κι όχι με το ζώο να περνά τις περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικρόβια των ζώων δίνουν έναυσμα στο ανοσοποιητικό του παιδιού, δημιουργώντας αντισώματα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας αλλεργίας. Μάλιστα, τα σκυλιά, για ακόμα μια φορά, φαίνεται να κερδίζουν την εύνοια των ανθρώπων περισσότερο από τις γάτες, μιας και αυτά είναι που ενεργοποιούν με πιο ισχυρό τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα:

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The New Scientist, Plos One

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here