Αρχική Ανακύκλωση ΙΕΛΚΑ: Στο 80% μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας στα super market

ΙΕΛΚΑ: Στο 80% μειώθηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας στα super market

0
πλαστικής σακούλας
Διαφήμιση

Στο 80% έφτασε το ποσοστό μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ το 2018, πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί…

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε σύγκριση με το 2017, ενώ η μείωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη το επόμενο έτος, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2019 αυξάνεται το περιβαλλοντικό τέλος από 0,04 ευρώ που είναι σήμερα σε 0,09 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Το ΙΕΛΚΑ τονίζει ακόμα ότι, σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ, η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω οργανωμένη προσπάθεια, για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί ως προς τη μείωση χρήσεως της πλαστικής σακούλας.

Με βάση τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σουπερμάρκετ, ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης κατά 65%, οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 130-135 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. «Αν και η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεν αξιολογείται ως επαρκής, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα “που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019″» σημειώνει το ΙΕΛΚΑ.

Ενημερωτική καμπάνια

Στο πλαίσιο προώθησης του μέτρου μείωσης της πλαστικής σακούλας το ΙΕΛΚΑ, ξεκινάει ενημερωτική καμπάνια του κοινού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2018 και τον Ιανουάριο του 2019,

Η καμπάνια με σύνθημα «Νοιαζόμαστε Σήμερα–Ζούμε Καλύτερα Αύριο», πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας «Νοιαζόμαστε Σήμερα–Ζούμε Καλύτερα Αύριο», σε συνεργασία με εννέα αλυσίδες σουπερμάρκετ-λιανεμπορίου (ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Θανόπουλος, Μασούτης, MyMarket, Ok!Anytime Market, Praktiker, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης), που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Συγκεκριμένα:

-Διανομή ειδικού φυλλαδίου με 24 απλές ερωτήσεις και απαντήσεις για την εφαρμογή του νόμου 4496/2017 σε πάνω από 1.500 καταστήματα σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

-Καταχωρήσεις με την αντίστοιχη πληροφόρηση σε φυλλάδια προσφορών και λοιπά έντυπα.

-Ανάρτηση ενημερωτικής αφίσας ενημέρωσης για τη νομοθεσία και προώθηση της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας σε πολλά καταστήματα σουπερμάρκετ.

-Αξιοποίηση του διαδικτύου και των social media.

Διαφήμιση