Αρχική Ανακύκλωση Η ΕΟΑΝ διανέμει 70.000 ειδικές σακούλες, πάνινες τσάντες και καροτσάκια μεταφοράς

Η ΕΟΑΝ διανέμει 70.000 ειδικές σακούλες, πάνινες τσάντες και καροτσάκια μεταφοράς

0
ΕΟΑΝ
Διαφήμιση

Θα διανεμηθούν από τους δήμους στους δημότες  50.000 πλαστικές σακούλες πολλαπλής χρήσης, 11.100 πάνινες τσάντες και περίπου 2.500 καροτσάκια μεταφοράς, για άτομα που υπάρχει ανάγκη επιπλέον στήριξης στα ψώνια τους (άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ.).

Η πιλοτική διανομή να γίνει εντός του 2018 ή τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η μαζική διανομή σε όλη τη χώρα θα γίνει μέσα στο 2019.

Αυτό ανακοίνωσε ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό ΤV100 της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, τα έσοδα από το τέλος ανέρχονται σε 13.860.000 ευρώ και δείχνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα 462 εκατ. σακούλες από τα super markets και τα μεγάλα καταστήματα λιανικής.

Με αυτό τον ρυθμό, στο τέλος του χρόνου φαίνεται ότι θα φτάσουν στα 620 εκατ. σακούλες, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.

Ταυτόχρονα, έχει θεσπιστεί η σήμανση στις λεπτές πλαστικές σακούλες, ώστε να γνωρίζουμε και τις εισαγωγές και την ποιότητά τους, αλλά και να αποδίδουν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς το τέλος ανακύκλωσης. Ο στόχος είναι στο τέλος του 2019 να αντιστοιχούν κάτω από 90 σακούλες ανά άτομο τον χρόνο, για όλες τις χρήσεις.

«Οι προσπάθειες για τη μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας δεν μπορούν να είναι ξεκομμένες από την ανακύκλωση. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού και αυτό είναι μια “πρόσκληση” και προς την ελληνική βιομηχανία πλαστικού. Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουμε και συνήθειες σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα νούμερα, σήμερα στα πλαστικά τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας το ποσοστό ανακυκλώσιμου υλικού είναι περίπου 6-8%.

«Ο στόχος που έχουμε βάλει στη στρατηγική κυκλικής οικονομίας της χώρας είναι να φτάσουμε στο 50% ανακυκλώσιμου υλικού μέσα στα πλαστικά.

Το μήνυμα για τους πολίτες αλλά και τους παραγωγούς είναι να ανακυκλώνουμε πολύ περισσότερο, τονώνοντας με αυτό τον τρόπο και την περιβαλλοντική βιομηχανία, δημιουργώντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας σε ελληνικές βιομηχανίες που θα ανακυκλώνουν πλαστικό.

Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα για την αλλαγή συνηθειών όσον αφορά τη λεπτή πλαστική σακούλα”, τόνισε κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος. ​

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων: Να μην θρηνήσουμε άλλες Ελένες!
Επόμενο άρθροΣτην τελική ευθεία η ετήσια εκδήλωση του Θεσμού BRAVO 2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ