Η άρνηση της 21χρονης Ελένης, φοιτήτριας στη Ρόδο, να ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες δύο ανδρών, τους οποίους εμπιστεύτηκε, φαίνεται σύμφωνα με την αστυνομία, να είναι η επικρατέστερη αιτία για τη δολοφονία της.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων: Για άλλη μια φορά η φράση της Margaret Atwood αντηχεί εκκωφαντικά στην ατμόσφαιρα: “Οι άντρες φοβούνται ότι οι γυναίκες θα γελάσουν μαζί τους (δηλαδή θα τους απορρίψουν), οι γυναίκες φοβούνται ότι οι άντρες θα τις σκοτώσουν”.
Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σχεδόν το 50% των γυναικών θυμάτων ανθρωποκτονίας διεθνώς το 2012, δολοφονήθηκαν από ερωτικούς συντρόφους η από μέλη της οικογένειάς τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες θύματα ανθρωποκτονιών είναι μικρότερο από 6% για τον ίδιο χρόνο.
Επίσης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από 16 χώρες της Λατινικής Αμερικής 2.554 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2017, πυροδοτώντας το Κίνημα Ni Una Menos (Ούτε Μια Λιγότερη) που αυτοπροσδιορίζεται ως μια συλλογική κραυγή ενάντια στην αντρική βία. Μια βία που υποδαυλίζεται και αναπαράγεται τόσο από την κουλτούρα του βιασμού, όσο και από την τοξική αρρενωπότητα.
Η κουλτούρα του βιασμού προβάλλει την αντρική βία ως κάτι φυσιολογικό, σωστό, βιολογικά λογικό, ακόμη και επιθυμητό, ώστε τα θύματα σεξουαλικής βίας να κατηγορούνται και να αμφισβητούνται διαρκώς!
Ταυτόχρονα, η τοξική αρρενωπότητα προάγει ως αντρικό πρότυπο την τάση για κυριαρχία, την υποτίμηση των γυναικών, την ακραία αυτοπεποίθηση και την καταστολή των συναισθημάτων, με αποτέλεσμα την νοσηρή ταύτιση της αρρενωπότητας με τον μισογυνισμό, την ομοφοβία, την βία.
Δεν βιάζουν ούτε σκοτώνουν όλοι οι άντρες. Αλλά είναι οι άντρες αυτοί που διαπράττουν το 99% των βιασμών και της σεξουαλικής βίας. Και αυτό δεν οφείλεται στην φύση τους. Οφείλεται στην πατριαρχία. Η πατριαρχία βιάζει, κακοποίει, δολοφονεί!
Με αυτουργούς άντρες, όπως είναι οι δολοφόνοι της Ελένης, οι οποίοι πρέπει να τιμωρηθούν για το ειδεχθές έγκλημα τους. Το δικαιικό μας σύστημα έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά των γυναικών.
Η πρόσφατη επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε συνδυασμό με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, παρέχουν στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ένα ικανό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την καταπολέμηση του σεξισμού, την επίτευξη της ισότητας των φύλων.