Αρχική Περιβάλλον Γ.Δημαράς: Κανένα σπίτι με πετρέλαιο ή φωταέριο στην Ελλάδα για θέρμανση το...

Γ.Δημαράς: Κανένα σπίτι με πετρέλαιο ή φωταέριο στην Ελλάδα για θέρμανση το 2050

0
πετρέλαιο
Διαφήμιση

Στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της χώρας για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της ως προς τον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Δημαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή (14 Δεκεμβρίου), στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019».

Ο Γ.Δημαράς, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στο σχέδιο μετάβασης της χώρας στη λεγόμενη «απανθρακοποίηση» στον ενεργειακό τομέα αλλά κυρίως και στην απόλυτη ανάγκη προσαρμογής των πόλεων σε αυτό τον στόχο. Για τον λόγο αυτό, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδίου με σαφείς στόχους για την «πόλη του μέλλοντος», που έχει ήδη αρχίσει να μελετάται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πρωτοβουλία και επίβλεψη του Υφυπουργού, εναρμονισμένο στις διεθνείς συνθήκες για την κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, σήμερα η χώρα μας εισάγει περίπου το 75% της ενέργειας. Από τις διεθνείς συμβάσεις για τις κλιματικές αλλαγές «Συμφωνία του Παρισιού», κλπ., αλλά και την ταχύτητα εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου, λιγνίτη και φωταερίου στον πλανήτη, θα πρέπει το 2050, το 90%-95% της ενέργειας να παράγεται και στη χώρα μας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Δηλαδή, κανένα σπίτι δεν θα πρέπει ή δεν θα μπορεί να θερμαίνεται τότε με πετρέλαιο και φωταέριο.

Μεγάλο θέμα προκύπτει και με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, καθώς στα κέντρα των πόλεων θα έχουμε συν 5,5 βαθμούς Κελσίου τα καλοκαίρια και η ενέργεια που θα απαιτείται για τον δροσισμό το καλοκαίρι θα είναι πολλαπλάσια σ’ αυτές τις περιοχές από τις άλλες περιοχές με πράσινο και απ’ αυτό που είναι σήμερα.

Για αυτό θα απαιτηθεί να «πρασινίσουμε» τις πόλεις και ιδιαίτερα τα κέντρα των πόλεων, όπως η Αθήνα. Όμως, «πρασίνισμα» σημαίνει διασπορά δέντρων και φυτών, μέσα στην πόλη, αλλά και πράσινες διαδρομές με λωρίδες πρασίνου ικανού πλάτους.

«Πρέπει να λύσουμε τρία τουλάχιστον προβλήματα, ήτοι να βρούμε χώρο και χώμα να φυτέψουμε δέντρα, να αποκτήσουμε περισσότερους κοινόχρηστους χώρους στα πυκνοκατοικημένα τμήματα της πόλης, να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα παλαιά κτήρια, από τα οποία όσα κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις μονώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Σε σχέση με το 2018, για το 2019 αναμένεται να έχουμε μείωση κατά 55% των δαπανών που αφορούν πάγια περιουσιακά στοιχεία, υπερδιπλασιασμό κατά 120%, από 5 εκατομμύρια σε 11 εκατομμύρια ευρώ των αποδόσεων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, (ΕΟΑΝ), από έσοδα που προκύπτουν από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για τη μείωση κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας.

Παραμένει ίδιο το κονδύλι ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ για δαπάνες δασοπροστασίας και προβλέπεται τετραπλασιασμό των πόρων που αφορούν επιχορήγηση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, από 450.000 ευρώ σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Διαφήμιση