Αρχική Καινοτομία Ένα φυτό που καθαρίζει την ατμόσφαιρα

Ένα φυτό που καθαρίζει την ατμόσφαιρα

0
kitchen 1867663 960 720
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα του χώρου από επικίνδυνους ρύπους.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Στούαρτ Στραντ του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, οι επιστήμονες προχώρησαν στην τροποποίηση του γενετικού υλικού ενός αναρριχητικού κισσού, με στόχο να παράγει μια πρωτεΐνη (2 Ε1), η οποία μετατρέπει το βενζόλιο και χλωροφόρμιο σε μόρια (φαινόλη, διοξείδιο του άνθρακα, και ιόντα χλωριδίου) τα οποία είναι απαραίτητα για την μετέπειτα ανάπτυξη του φυτού.

Οι δύο ουσίες που έχουν συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση του καρκίνου, υπάρχουν μέσα στα σπίτια και είναι πολύ μικρές για να παγιδευτούν στα κλασικά φίλτρα αέρα. Το χλωροφόρμιο εμφανίζεται μεταξύ άλλων στο χλωριωμένο νερό της βρύσης, ενώ το βενζόλιο αποτελεί ουσία της βενζίνης.

Στην δημοσίευση που πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό «Environmental Science & Technology»,  οι επιστημονικές καταγραφές παρουσίασαν ότι ο τροποποιημένος κισσός σε διάστημα τριών ημερών είχε απορροφήσει κατά 82% το επίπεδο του χλωροφόρμιου στην ατμόσφαιρα και σε έξι μέρες το 100%. Για την απορρόφηση του βενζολίου χρειάστηκε περίπου έξι μέρες για να αφαιρέσει το 75% της ουσίας από τον αέρα.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη προχωρήσει στην επεξεργασία ενός άλλου φυτού, ώστε να μπορεί να εξαλείψει διαφορετικές επικίνδυνες ουσίες από τους κλειστούς χώρους όπως τη φορμαλδεΰδη που υπάρχει στο ξύλο και το τσιγάρο.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Environmental Science & Technology

Διαφήμιση