Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Ένα νεογέννητο λευκό λιοντάρι…

Ένα νεογέννητο λευκό λιοντάρι…

0
white lion
Διαφήμιση

Σε ζωολογικό κήπο του Μεξικού γεννήθηκε τον Οκτώβριο ένα σπάνιο λευκό λιοντάρι, το οποίο έκανε την δημόσια εμφάνισή του πριν τέσσερις μέρες.

Το λιονταράκι, που φέρει το όνομα «Χιόνι», (Nieve), γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο Altiplano στην Tlaxcala του Μεξικού και είναι απόλυτα υγιής και πολύ «παιχνιδιάρης».

xioni 1

Σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), το Χιόνι, αποτελεί μέρος ενός σπάνιου και απειλούμενου είδους, καθώς πλέον έχουν απομείνει λιγότερα από 300 λευκά λιοντάρια.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου ανέφεραν πως το λιονταράκι παρακολουθείτε διαρκώς και ταΐζεται κάθε τέσσερις ώρες, για λόγους ασφαλείας, καθώς σε ηλικία 2 μηνών ζυγίζει 5 κιλά και το μήκος του έχει φτάσει τα 35 εκατοστά. Προκειμένου να τον προστατεύσει από το να αρρωστήσει και να πάθει ασθένεια, είχε εμβολιαστεί πλήρως.

xioni 2

Ο Nieve είναι ο έβδομος της οικογένειας των λιονταριών του ζωολογικού κήπου και ο τέταρτος γεννημένος στην αιχμαλωσία.

Το Χιόνι είναι ένα μόνο από τα διάφορα ζώα που γεννήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αναπαραγωγής του ζωολογικού κήπου του Altiplano, το οποίο δημιουργήθηκε για να αυξηθεί ο αριθμός των ζώων από είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Τα λευκά λιοντάρια

Τα λευκά λιοντάρια δεν είναι ακόμα ξεχωριστό υποείδος, παρ’όλο που κάποιοι το θεωρούν. Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα η ύπαρξη λευκών λιονταριών στη φύση θεωρούνταν μύθος. Ωστόσο το 1938 εθεάθησαν για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν φαντασίες οι μύθοι των ιθαγενών που μίλαγαν για λευκά λιοντάρια.

Τα σημερινά εξημερωμένα λευκά λιοντάρια είναι απόγονοι δύο νεαρών ατόμων που εντοπίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν στο καταφύγιο Τιμμπαβάτι στη Νότια Αφρική το 1975.

lion

Το 2003 η WTL (Global White Lion Protection Trust), πρότεινε για πρώτη φορά τον επαναπατρισμό των λευκών λιονταριών στο ενδημικό τους περιβάλλον, στο καταφύγιο Τιμμπαβάτι στην Ν.Αφρική.

Το λευκό τους χρώμα δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό αλμπινισμό (λευκό τρίχωμα, μάτια και δέρμα που συναντάται όχι μόνο στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο), καθώς τα συγκεκριμένα λιοντάρια έχουν κανονικό χρώμα στα μάτια και στο δέρμα.

lion2

Στην ουσία πρόκειται για ζώα που έχουν μια γενετική διαφοροποίηση από τα συνηθισμένα του είδους τους, γνωστή ως «συνθήκη του λευκισμού». Αυτή οφείλεται εν πολλοίς για την αλλαγή στο χρώμα των λιονταριών, προκαλώντας πιο απαλό χρωματισμό που τείνει προς το λευκό.

 

 

Διαφήμιση