Αρχική Ειδήσεις ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΑ : Ξεκινά ο Στρατηγικός Διάλογος

ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΑ : Ξεκινά ο Στρατηγικός Διάλογος

0
Ελλάδα ΗΠΑ
Διαφήμιση

Με γεμάτη ατζέντα, και έμφαση στα Ενεργειακά, την Αμυντική Συνεργασία, και το Επιχειρείν, εγκαινιάζεται αυτήν την Πέμπτη, 13/12, στην Ουάσιγκτον, ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, που όπως όλα επιβεβαιώνουν, θα αποτελέσει ορόσημο της ακόμα βαθύτερης διασύνδεσης των 2 χωρών σε μια σειρά ζητήματα.

Oι συμμετέχοντες

Στα διαδικαστικά, της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ασίας Γουές Μίτσελ, ο οποίος εδώ και καιρό «οργώνει» την περιοχή, από Σκόπια και Κόσσοβο μέχρι Κύπρο, προωθώντας σειρά διευθετήσεων σε θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, ή οι διαφορές Σερβίας – Κοσόβου.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, συνοδευόμενος από τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκη, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος είχε όλο το προηγούμενο διάστημα επαφές και συνεννοήσεις με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Παρών αναμένεται να είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, που έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις σχετικές προεργασίες, δηλώνοντας μάλιστα πρόσφατα «πολύ εντυπωσιασμένος από τη σοβαρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τις προετοιμασίες του Διαλόγου». Σημειωτέον, η αμερικανική πρεσβεία φέρεται να έχει συζητήσει το όλο θέμα και με την ηγεσία της ΝΔ, που εκφράζει τη συμφωνία της με τα βασικά ζητούμενα του Διαλόγου, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει τα τέτοια θέματα.

Δρομολογείται από πέρυσι

Η απόφαση για την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» πάρθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ.

Στόχος του Διαλόγου είναι όχι μόνο να επισφραγίσει, αλλά και να πάει πολλά βήματα παραπέρα τις «καλύτερες από ποτέ» σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς, εγκαινιάζοντας μια νέα, «αναβαθμισμένη» διμερή σχέση.

Αλλωστε, μια σειρά από αναλυτές μιλούν για την «ανάδειξη» της Ελλάδας ως «frontier state» (κράτος – προκεχωρημένο φυλάκιο) για τους Αμερικανούς. Χώρα δηλαδή συνοριακό προπύργιο, βάση προάσπισης και διαφύλαξης των συμφερόντων τους, σε ένα περιβάλλον οξυμένων ανταγωνισμών.

Ενδεικτικά των προθέσεων είναι και τα όσα γράφονταν τις προάλλες σε ιστοσελίδα απ’ όπου συχνά – πυκνά αναδημοσιεύει και ο Αμερικανός πρέσβης: «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζει η Τουρκία, το γνωρίζει η Ρωσία και το Ιράν. Ομως η Ελλάδα πλέον είναι το στρατηγικό βάθος των ΗΠΑ σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν περιορίζονται απλά σε κάποιες βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα “Μια μικρή Νότια Κορέα“, η οποία θα διαθέτει ισχυρή οικονομία και ισχυρή κοινωνία και κυρίως ισχυρή διπλωματία για τις δυσκολίες που θα προκύψουν από τα Δυτικά Βαλκάνια» (https://www.viadiplomacy.gr/o-stratigikos-dialogos-elladas-ipa/).

Η Ατζέντα

Ο «κομβικός» ρόλος στην προώθηση των ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή, οι διευθετήσεις ανοιχτών ζητημάτων ώστε να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, η πιο στενή στρατιωτική συνεργασία των 2 χωρών είναι μερικά από τα θέματα της ατζέντας που ανοίγουν οι 2 κυβερνήσεις, με την Αθήνα να διεκδικεί τον τίτλο του «στρατηγικού εταίρου» των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής.

Π.χ. στα Ενεργειακά οι 2 πλευρές έχουν εστιάσει σε εμβληματικά έργα όπως ο TAP ή η πλωτή εξέδρα επανεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η παραπέρα αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και ο κάθετος διασυνδετήριος Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB. Εργα όλα που έχουν την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, και αποτελούν πλέον προτεραιότητα και για την ελληνική πλευρά.

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα …ξεκολλήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό, όπου έχουν τοποθετηθεί και σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα θέλουν να περάσουν στην ιδιοκτησία τους στρατηγικές υποδομές όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εξοβελίζοντας ανταγωνιστές τους.

Υπάρχουν, βέβαια, και τα θέματα Αμυνας και Ασφάλειας», όπως η παραπέρα αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Σούδας, η αξιοποίηση από τους Αμερικανούς και άλλων βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, η ανάληψη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό Σώμα ακόμα πιο ενεργού ρόλου σε ολοένα και πιο εκτεταμένες ζώνες περιπολιών και αστυνόμευσης κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων, η στενότερη συνεργασία στην επιβολή του νόμου και στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Δομές σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Εξάλλου ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ έρχεται να σηματοδοτήσει αναβάθμιση των ρόλων που αναλαμβάνει η χώρα στο παραπέρα ξεδίπλωμα του σχεδιασμού της Ουάσινγκτον για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων Ενέργειας και εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχεδιασμός που, όπως όλα δείχνουν, περνάει μέσα από την αναβάθμιση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με Ισραήλ – Κύπρο και Κύπρο – Αίγυπτο, όπως και με άλλα κράτη της περιοχής.

Αλλωστε, κατά το κυβερνητικό πρόγραμμα, αμέσως μετά την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» στην Ουάσιγκτον και λίγο μόλις καιρό μετά την υπογραφή της «Δήλωσης Προθέσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, επιταχύνεται η επιχείρηση «αναβάθμισης» των σχημάτων αυτών, με την επίσημη πλέον συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ στις 20 Δεκέμβρη.

Μια κίνηση που, όπως εξηγούσε πρόσφατα στην Αθήνα ο αναπ. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, κάνουν οι ΗΠΑ για «να δώσουν σήμα ότι μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες διαλόγου μπορεί να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα»…

Διαφήμιση