Αρχική Ενέργεια ΕΚΠΟΙΖΩ: Έρευνα «Γνωρίζεις τι ξοδεύεις για το ηλεκτρικό ρεύμα;»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Έρευνα «Γνωρίζεις τι ξοδεύεις για το ηλεκτρικό ρεύμα;»

0
ηλεκτρικό ρεύμα - ρεύματος
Διαφήμιση

Να μείνουν εκτός των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος οι χρεώσεις υπέρ τρίτων και να εισπράττονται με άλλο τρόπο ζητεί η συντριπτική πλειονότητα (92,17%) των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Ειδικότερα, κατά την έρευνα με θέμα «Γνωρίζεις τι ξοδεύεις για το ηλεκτρικό ρεύμα;», η ΔΕΗ έχει την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος (85,24%), το 49,6% των ερωτηθέντων αδυνατεί να είναι συνεπές στην έγκαιρη αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπήρξε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο 5,79%. Επιπλέον, έχει προβεί σε ρύθμιση το 25,09% το τελευταίο έτος.

Μόνο το 2,26% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το τετραμηνιαίο ποσό που ξοδεύει για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (30,76%) πληρώνει από 101-200 ευρώ το τετράμηνο, ενώ το 28,26% πληρώνει από 201-300 ευρώ το τετράμηνο. Ωστόσο, στην ερώτηση πόσες κιλοβατώρες καταναλώνουν, το ένα τρίτο των καταναλωτών απάντησε ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 27,92% δήλωσε ότι καταναλώνει από 801-1600 kWh.

Αναφορικά με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), οι καταναλωτές σε ποσοστό 78,21% απαντούν ότι δεν γνωρίζουν τον τρόπο χρέωσης, το 88,76% τις θεωρεί καταχρηστικές, ενώ οι μισοί δεν γνωρίζουν το ποσοστό που πληρώνουν για αυτές.

Με βάση την ίδια έρευνα, το 51,31% των καταναλωτών επιβαρύνεται με περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για τις ενεργειακές ανάγκες τους.

Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (13,04%), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία κάνει χρήση των συμβατικών πηγών ενέργειας, όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, άνθρακας, φυσικό αέριο.

Τα τρία τέταρτα των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που εστιάζονται κυρίως στον φωτισμό με αντικατάσταση λαμπτήρων, στην ορθή χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας πχ κατάλληλη σκίαση, ρύθμιση θερμοκρασίας νυχτερινό τιμολόγιο, ορθή χρήση ενεργοβόρων συσκευών, ενώ η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας έχουν μικρότερο ποσοστό (15,94%).

Η χρήση θέρμανσης ανά γεωγραφική περιοχή δείχνει ότι στην Αττική στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο ισχύει το ίδιο, ενώ στη νησιωτική χώρα την τρίτη θέση μετά το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο καταλαμβάνουν το τζάκι και η σόμπα.

Μία από τις παρατηρήσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι ότι, όπου διατίθεται φυσικό αέριο, τότε φαίνεται να το προτιμούν οι καταναλωτές ως μοναδικό μέσο θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά στους προμηθευτές, αν και το 81,73% των καταναλωτών έχουν προσεγγίσει άλλοι προμηθευτές, μόνο οι 150 περιπτώσεις (17,03%) καταναλωτών άλλαξαν προμηθευτή, ενώ το 82,52% παραμείνουν στον ίδιο.

Ο κύριος λόγος αλλαγής προμηθευτή είναι η καλύτερη τιμή, ενώ αυτοί που δεν άλλαξαν προμηθευτή ως επιχείρημα είχαν την «αναξιοπιστία» των εναλλακτικών προμηθευτών (53,37%). Η «διαφάνεια της σύμβασης» (89,67%) και του «λογαριασμού» (84,22%) ιεραρχούνται στις πρώτες θέσεις των παραγόντων για την αξιολόγηση του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 σε τυχαίο δείγμα, μέσω της ιστοσελίδας και στο χώρο της ΕΚΠΟΙΖΩ και συλλέχθηκαν 881 ερωτηματολόγια/απαντήσεις.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΤΑ: «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη 2018»
Επόμενο άρθροΑπροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας ενόψει της επετείου για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ