Αρχική Ενέργεια E.E: «Παραθυράκι» για χρήση του άνθρακα σε χώρες με χαμηλό ΑΕΠ

E.E: «Παραθυράκι» για χρήση του άνθρακα σε χώρες με χαμηλό ΑΕΠ

0
άνθρακας
Διαφήμιση

Την εξαίρεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλό ΑΕΠ, από την πλήρη κατάργηση των ενισχύσεων των ανθρακικών μονάδων, εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με το Euractiv.

Με την συνέχεια των τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου – Επιτροπής και Συμβουλίου, να προγραμματίζεται για σήμερα μετά το αδιέξοδο της πρώτης συνάντησης, όταν και η Πολωνία εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση της ότι οι συμβατικές μονάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αποζημίωση μέσω των μηχανισμών πέραν του 2030.

Σήμερα είναι ο τελικός κύκλος διαπραγματεύσεων όπου και αναμένεται να παρθεί απόφαση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος, ζήτημα βέβαια, ιδιαίτερης κρισιμότητας για την ελληνική αγορά, καθώς θα καθοριστεί αν θα παίρνουν ΑΔΙ (Αποζημιώσεις Διαθεσιμότητας Ισχύος) οι λιγνιτικές μονάδες στο πλαίσιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας.

Να συμπληρώσουμε, επίσης, πως το αποτέλεσμα των σχετικών διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, είναι χαρακτηριστικό ότι η παράταξη των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για την ενδεχόμενη εξαίρεση, ενώ ο Iσπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Florent Marcellesi, κατηγόρησε την Επιτροπή για ελιγμούς στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχει συμφωνία για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των κανονισμών της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει να τεθεί όριο εκπομπών CO2 και να υιοθετηθεί από τα εθνικά συστήματα. Το προτεινόμενο όριο είναι 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, ένα κατώτατο όριο που αποκλείει εκ των πραγμάτων την κρατική ενίσχυση για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα.

Να αναφερθεί, ακόμη, πως η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται κυρίως στο πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κανόνας των 550g.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here