Αρχική Θεραπείες Η ασπιρίνη προστίθεται ως θεραπευτική παρέμβαση κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η ασπιρίνη προστίθεται ως θεραπευτική παρέμβαση κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

0
Aspirin
Διαφήμιση

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η ασπιρίνη, (ακόμα και σε χαμηλή δόση), μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS). Αν και η έρευνα μέχρι τώρα έχει γίνει σε ποντίκια, οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα ευρήματα αυτά, μπορούν να προστεθούν ως θεραπευτική παρέμβαση στους ανθρώπους.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου τα  καταστρεπτικά Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται και καταστρέφουν την προστατευτική θήκη πρωτεΐνης μυελίνης που καλύπτει τα νεύρα. Αυτό προκαλεί σταδιακή εξασθένιση για τα περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που έχουν πληγεί από την ασθένεια.

Η νέα έρευνα διεξήχθη υπό την αιγίδα της Susanta Mondal στο Ιατρικό Κέντρο των Βετεράνων του Jesse Brown στο Σικάγο.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Mondal τροφοδοτούσε ασπιρίνη σε ποντίκια που εκτράφηκαν ειδικά για να μιμηθούν την ανθρώπινη μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις ασπιρίνης – ίσες με 81 mg, (ποσοστό που συναντάμε στην παιδική ασπιρίνη), που πολλοί λαμβάνουν για να αποκρούσουν τα προβλήματα της καρδιάς – φάνηκε να περιορίζει τα συμπτώματα της MS στα ποντίκια.

Επιπλέον, η ασπιρίνη, φαίνεται να απομακρύνει την υποκείμενη νόσο. Η θήκη μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα έδειξε μικρότερη υποβάθμιση όταν τα ποντίκια έλαβαν την ασπιρίνη, ανέφερε η ομάδα του Mondal στο περιοδικό Science Signaling.

Η διείσδυση των καταστρεπτικών Τ-κυττάρων στο νωτιαίο μυελό επίσης περιορίστηκε όταν οι ποντικοί τοποθετήθηκαν στο σκεύασμα ασπιρίνης.

“Αν και τα αποτελέσματα του ποντικιού δεν μεταφράζονται πάντοτε στον άνθρωπο, τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν μια μη ανακαλυφθείσα ιδιότητα της ασπιρίνης και υποδηλώνουν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να προστεθεί ως θεραπευτική παρέμβαση στη σκλήρυνση κατά πλάκας”, γράφει η ομάδα μελέτης.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση