Αρχική Περιβάλλον Ανθοφόρα φυτά ετών… 174 εκατομμυρίων

Ανθοφόρα φυτά ετών… 174 εκατομμυρίων

0
flowers
Διαφήμιση

Επιστήμονες σε νέα έρευνα τους, περιγράφουν ένα είδος απολιθωμένου φυτού που υποδηλώνει, ότι άνθισε στο «Early Jurassic», περισσότερα από 174 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Στην έρευνα τους στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης eLife, οι ερευνητές ονόμασαν αυτά τα νέα είδη Nanjinganthus dendrostyla, και παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ευρέως αποδεκτές θεωρίες εξέλιξης των φυτών, που υποδηλώνουν ότι υπήρχαν περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια πριν. Το Nanjinganthus έχει επίσης μια ποικιλία «απροσδόκητων» χαρακτηριστικών σύμφωνα με σχεδόν όλες αυτές τις θεωρίες.

Τα αγγειόσπερμα είναι ένα σημαντικό μέλος του φυτικού βασιλείου και η προέλευσή τους είναι το θέμα της μακρόχρονης συζήτησης μεταξύ των εξελικτικών βιολόγων. Πολλοί από τους αρχαίους αγγειόσπερμους δεν θα μπορούσαν να έχουν ηλικία άνω των 130 εκατομμυρίων ετών. Ωστόσο, μοριακά ρολόγια έχουν δείξει ότι πρέπει να είναι παλαιότερα από αυτό. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρχαν πειστικά απολιθωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρχαν πιο πίσω στο χρόνο.

Nanjinganthus απολίθωμα
Απολίθωμα του Nanjinganthus

«Οι ερευνητές δεν ήταν βέβαιοι για το που και πως δημιουργήθηκαν τα λουλούδια, επειδή φαίνεται ότι πολλά φυτά έφτασαν στην Κρητιδική από το πουθενά», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Qiang Fu, Αναπληρωτής Καθηγητής Ερευνών στο Nanjing Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Κίνας.

«Η μελέτη των ορυκτών λουλουδιών, ειδικά εκείνων που προέρχονται από προηγούμενες γεωλογικές περιόδους, είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να βρούμε μια απάντηση», τόνισε ο Qiang Fu.

Η ομάδα μελέτησε 264 δείγματα από 198 ατομικά λουλούδια που διατηρήθηκαν σε 34 πετρώματα από το Νότιο Xiangshan Formation – μια προεξοχή πετρωμάτων στην περιοχή Nanjing της Κίνας που είναι γνωστή για τα απολιθωμένα έλαια από την εποχή του Early Jurassic.

Η αφθονία των απολιθωμένων δειγμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν μερικά από αυτά και να τα εξετάσουν με εξελιγμένη μικροσκοπία, παρέχοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης των λουλουδιών από διαφορετικές γωνίες και μεγεθύνσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σχήμα και τη δομή των διαφορετικών ορυκτών λουλουδιών για την αναδόμηση των χαρακτηριστικών της Nanjinganthus dendrostyla.

Στην παρούσα μελέτη, το ανακατασκευασμένο λουλούδι βρέθηκε να έχει ένα δοχείο υπό μορφή κυπέλλου και ωοθηκική οροφή που μαζί περιβάλλουν τα ωάρια – σπόρους. Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη, επειδή η παρουσία αυτού του χαρακτηριστικού επιβεβαίωσε την κατάσταση του λουλουδιού ως αγγειόσπερμα.

Υπάρχουν δομικά χαρακτηριστικά του Nanjinganthus που το διακρίνουν από τα άλλα δείγματα και υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα νέο γένος αγγειοσπερμών.

«Η προέλευση των αγγειόσπερμων είναι από καιρό ακαδημαϊκός« πονοκέφαλος »για πολλούς βοτανολόγους», καταλήγει ο ανώτερος συγγραφέας Xin Wang, Καθηγητής Ερευνών στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Nanjing. «Η ανακάλυψή μας έχει μεταφέρει το πεδίο της βοτανικής προς τα εμπρός και θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των αγγειόσπερμων, γεγονός που με τη σειρά του θα ενισχύσει την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά και να φροντίζουμε για τους φυτικούς πόρους του πλανήτη μας».

Διαφήμιση