Αρχική Ειδήσεις Η αφή μπορεί να παράγει λεπτομερείς και διαρκείς αναμνήσεις

Η αφή μπορεί να παράγει λεπτομερείς και διαρκείς αναμνήσεις

0
Touch
Διαφήμιση

Η εξερεύνηση αντικειμένων μέσω της αφής μπορεί να δημιουργήσει αναλυτικές και διαρκείς αναμνήσεις για τα αντικείμενα αυτά, ακόμη και όταν δεν σκοπεύουμε να απομνημονεύσουμε τις λεπτομέρειες του αντικειμένου, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην Psychological Science, μια εφημερίδα της Ένωσης Ψυχολογικών Επιστημών.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμπέρασμα ήταν ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν οπτικά ένα αντικείμενο που δεν είχαν δει ποτέ, αλλά το είχαν άγγιξε μία εβδομάδα πριν, χωρίς την πρόθεση απομνημόνευσης“, λέει ο ερευνητής Fabian Hutmacher του Πανεπιστημίου του Regensburg.

Η μελέτη προκαλεί τα υπάρχοντα γνωστικά και νευρικά μοντέλα αποθήκευσης και ανάκτησης μνήμης, καθώς αυτά τα μοντέλα φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν το μεγάλο όγκο των αποθηκευμένων πληροφοριών“, προσθέτει ο Hutmacher.

Ο Hutmacher και ο συνάδελφος Christof Kuhbandner αποφάσισαν να επικεντρωθούν ειδικά στις απτικές, ή στις επαφές εμπειρίας.Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες είχαν κλειστά τα μάτια τους καθώς εξέταζαν 168 καθημερινά αντικείμενα, όπως ένα στυλό, για 10 δευτερόλεπτα το καθένα.

Οι ερευνητές δήλωσαν στους συμμετέχοντες ότι θα δοκιμαστούν αργότερα στα αντικείμενα, οπότε πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην υφή, το σχήμα και το βάρος κάθε αντικειμένου.

Πραγματοποίησαν την ίδια δοκιμή με το άλλο μισό των αντικειμένων 1 εβδομάδα αργότερα. Οι συμμετέχοντες έδειξαν σχεδόν τέλεια ανάκληση στη δοκιμή που ακολούθησε την περίοδο εξερεύνησης, εντοπίζοντας σωστά το αντικείμενο που είχαν εξερευνήσει. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμετέχοντες έδειξαν ακόμη μία ισχυρή μνήμη για τα αρχικά αντικείμενα 1 εβδομάδα αργότερα, με ακρίβεια 84%.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, μια νέα ομάδα συμμετεχόντων διερεύνησε τα ίδια 168 αντικείμενα χωρίς να ξέρει ότι θα τα δοκιμάσει. Αντ ‘αυτού, οι πειραματιστές είπαν ότι ερευνούσαν αισθητικές κρίσεις και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ευχάριστη κατάσταση κάθε αντικειμένου με βάση την υφή, το σχήμα και το βάρος.

Και πάλι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες θυμούνται τα αντικείμενα με μεγάλη ακρίβεια. Στο τεστ με τα δεμένα μάτια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σωστά στο 79% των δοκιμών. Στη διασταυρούμενη οπτική δοκιμή, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν το σωστό αντικείμενο κατά 73%.

“Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το ανθρώπινο μυαλό αποθηκεύει αβίαστα και αυτόματα τις λεπτομερείς και τις αναπαραστάσεις ενός τεράστιου όγκου αντιληπτικών εμπειριών, συμπεριλαμβανομένων των απτικών,” λέει ο Hutmacher.

“Θέλουμε να διερευνήσουμε την ιδέα, ότι η αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου πληροφοριών μπορεί στην πραγματικότητα να είναι λειτουργική, καθώς έχει τη δυνατότητα να καθοδηγήσει τη συμπεριφορά μας και να συμβάλει στην τελειοποίηση, χωρίς να συνοδεύεται από συνειδητή εμπειρία”, καταλήγει ο Hutmacher.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση