Αρχική Ενέργεια Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης

0
Πελοποννήσου - Κρήτης
Διαφήμιση

Πλήρη ενεργειακή επάρκεια μέσω της διασύνδεσής της με την ηπειρωτική χώρα αναμένεται να αποκτήσει η Κρήτη μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της νήσου με την Πελοπόννησο.

Η τελετή υπογραφής έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κισσάμου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης καθώς και των διοικήσεων των εταιρειών που ανακηρύχθηκαν ανάδοχοι για τα επιμέρους έργα της διασύνδεσης.

Ο κ. Σταθάκης στο χαιρετισμό του αφού ανέλυσε τα οφέλη των διασυνδέσεων που αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής, έκανε λόγο για «έργο-παράδειγμα για το μέλλον, από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στην παρούσα φάση στη χώρα».

«Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί ιστορική στιγμή. Ανοίγει, πλέον, ο δρόμος η Κρήτη να μετασχηματιστεί ενεργειακά και να φθάσουμε στο επιθυμητό σημείο να γίνει ένα «πράσινο» νησί το οποίο θα έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ενεργειακή ασφάλεια και αναπτυξιακές προοπτικές για το νησί», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς η β΄ και η γ΄ φάση των Κυκλάδων. Η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο είναι, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρώτο από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και αποτελεί έργο – παράδειγμα για αυτά που θα ακολουθήσουν.

«Το 2019, θα γίνει η έναρξη της προκήρυξης του έργου για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης. Αν όλα πάνε όπως σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή, η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το 2022», σημείωσε.

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, σημειώνοντας ότι θα συμβάλλει:

  • Στην απομείωση της λειτουργίας των μονάδων που υπάρχουν στην Κρήτη,
  • Στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού,
  • Στον δραστικό περιορισμό του κόστους ρεύματος που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες εξαιτίας της μη διασύνδεσης των νησιών.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σήμερα από τα 700 εκατ. ευρώ που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), σχεδόν τα 400 εκατ. είναι της Κρήτης και εκτίμησε ότι με τις διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων, το όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να φθάσει, σταδιακά, το 10% της τιμής του ρεύματος.
Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της Κρήτης θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα και τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο στόχος για το 2030 είναι αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή. Όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός, οι ΑΠΕ θα αναπτυχθούν με έναν τρόπο λελογισμένο, με ισχυρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

«Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα απαντήσει σε πιθανές ανησυχίες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ενός θεσμού που ενισχύει την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές, μάς επιτρέπει να κάνουμε τη μετάβαση σ΄ ένα σύστημα με κύριο όγκο παραγωγής τις ΑΠΕ, με ασφάλεια και, κυρίως ευρύτερη, κοινωνική συναίνεση» επισήμανε.

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, περίπου 8,5 – 9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι διασυνδέσεις, έως το  2030.

Το σύνολο των επενδύσεων που προβλέπεται να γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της χώρας φθάνουν τα 32 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ  κ. Μάνος Μανουσάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια και υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο (συνολικού μήκος 174 χλμ.), με μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων στα 1000 μέτρα περίπου.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι το έργο –που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του α’ εξαμήνου του 2020- θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ θα δανειοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

 

Διαφήμιση