Αρχική Ειδήσεις Τα κουνούπια Anopheles μεταδίδουν έναν νέο επικίνδυνο ιό στις ΗΠΑ και την...

Τα κουνούπια Anopheles μεταδίδουν έναν νέο επικίνδυνο ιό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

0
Anopheles
Διαφήμιση

Τα κουνούπια του γένους Anopheles είναι γνωστά ως πρωτογενείς φορείς της ελονοσίας, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα συγκεκριμένα είδη, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι επίσης ικανά να μεταφέρουν και να μεταδώσουν ένα αναδυόμενο παθογόνο, τον ιό Mayaro.

Ο ιός Mayaro, μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκούς πόνους, κεφαλαλγία, πόνο στο μάτι, εξάνθημα, ναυτία, εμετό και διάρροια, απομονώθηκε από το αίμα πέντε συμπτωματικών εργαζομένων στην επαρχία Mayaro του Τρινιδάδ το 1954 και έχει προκαλέσει σποραδικές και μικρές επιδημίες σε αρκετές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν ανιχνεύσει τον ιό και ενδέχεται να είναι σε άνοδο, καθώς πρόσφατα αναφέρθηκαν περιπτώσεις στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία.

“Επειδή τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον Mayaro είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από άλλους αρμωροϊούς [ιός που προκαλείται από αρθρόποδα], όπως ο δάγκειος και ο chikungunya, η επικράτησή του σε περιοχές όπου οι άλλοι αυτοί ιοί κυκλοφορούν μπορεί να είναι υψηλότερος από τους αναφερόμενους”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Rasgon, καθηγητής εντομολογίας και επιδημιολογίας ασθενειών, του College of Agricultural Sciences, Penn State.

Ο Ράσγκον εξήγησε ότι ο ιός Mayaro μεταδίδεται κυρίως από κουνούπια του γένους Haemagogus. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις είναι σποραδικές, δήλωσε, επειδή τα είδη Haemagogus τείνουν να ζουν σε αγροτικές περιοχές κοντά σε δάση και συνήθως δεν προτιμούν να τρέφονται με ανθρώπους. Ωστόσο, όταν ο ιός εισάγεται σε αστικές περιοχές, άλλα είδη κουνουπιών ενδέχεται να προκαλέσουν επιδημίες σε ανθρώπινους πληθυσμούς.

“Με την πρόσφατη αύξηση των εισαγόμενων περιπτώσεων, υπάρχουν ανησυχίες εισβολής παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με τους ιούς Zika και chikungunya”, δήλωσε ο Rasgon. “Ελάχιστα είναι γνωστά για το εύρος των ειδών κουνουπιών που είναι ικανά να εξαπλώσουν τον ιό του Mayaro, οπότε ο στόχος μας ήταν να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό γνώσης”.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here