Αρχική Καταστροφές Τα χερσαία θηλαστικά κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας του ανθρώπου

Τα χερσαία θηλαστικά κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας του ανθρώπου

0
land based mammals
Διαφήμιση

Οι ανθρώπινες επιπτώσεις είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την πιθανή εξαφάνιση του ενός τετάρτου όλων των χερσαίων θηλαστικών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland.

Οι ερευνητές συνέκριναν μια 16ετή τάση στο παγκόσμιο ανθρώπινο αποτύπωμα με τον κίνδυνο εξαφάνισης περίπου 4500 ειδών θηλαστικών σε γη.

Ο Dr. Moreno Di Marco της UQ Σχολή της Γης και των περιβαλλοντικών επιστημών, τόνισε ότι «ζούμε σε μια εποχή που ένα στα τέσσερα είδη θηλαστικών κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ωστόσο, με περισσότερα από 5600 είδη θηλαστικών παγκοσμίως, είναι χρονοβόρα και ακριβή η παρακολούθηση των αλλαγών για κάθε είδος. Για να έχουμε μια σαφέστερη ιδέα για το τι συστηματικά οδηγεί σε αυτές τις μειώσεις, αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τη χαρτογράφηση των ανθρωπίνων πιέσεων με τα δεδομένα αξιολόγησης του κινδύνου εξαφάνισης για τα θηλαστικά”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο αποτύπωμα συνδέθηκε έντονα με την αλλαγή κινδύνου εξαφάνισης για τα χερσαία θηλαστικά – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεταβλητή που εξέτασαν.

“Οι ανθρώπινες επιπτώσεις σε περιοχές που είχαν αρχικά φυσική ή ημιφυσική κατάσταση – εκείνες με αποτύπωμα μόνο τριών ή μικρότερων σε κλίμακα μηδέν έως 50 – ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη της αλλαγής κινδύνου εξαφάνισης σε είδη θηλαστικών”, δήλωσε ο Δρ. Marco.

“Όσον αφορά τις προσπάθειες διατήρησης, μας κάνει να κοιτάξουμε δύο φορές ποιες είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες με μεγάλη επιρροή, αφού ακόμη και φαινομενικά χαμηλού επιπέδου ευθύνονται που τα είδη αποδεκατίζονται”.

Ο καθηγητής του UQ, James Watson, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν ανεκτίμητα για μελλοντικές προσπάθειες διατήρησης.

“Αυτό που δημιουργήσαμε έχει τεράστιες δυνατότητες προκειμένου να μας παρέχει ταχεία αξιολόγηση του κινδύνου εξαφάνισης ειδών, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από εκτεταμένες συμβουλές εμπειρογνωμόνων. Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε την κατάσταση διατήρησης της βιοποικιλότητας παγκοσμίως.

Η διεθνής κοινότητα έχει αποστολή να αποτρέψει την παρακμή των ειδών και αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στην κρίσιμη δουλειά να δοθεί προτεραιότητα στις ενέργειες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξάλειψης ειδών. Πρέπει να δουν τη μεγάλη εικόνα, πριν είναι πολύ αργά”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση