Αρχική Ειδήσεις Στην Κένυα ανακαλύφθηκε απολίθωμα από τον μικρότερο πίθηκο

Στην Κένυα ανακαλύφθηκε απολίθωμα από τον μικρότερο πίθηκο

0
fossil ape 1
Διαφήμιση

Ο ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Stony Brook, James Rossie άρχισε να κοσκινίζει ιζήματα στους λόφους Tugen της Κένυας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της έρευνάς του, δεν φανταζόταν ότι θα ανακάλυπτε δόντια από ένα αναπάντεχο μικροσκοπικό είδος πιθήκου.

Η μελέτη  που συντάχθηκε από τον Rossie και τον πρώην σύμβουλό του γιατρό Andrew Hill του Πανεπιστημίου Yale, δείχνει ότι αυτό ανήκει σε ένα νέο είδος πιθήκου – το μικρότερο που έχει περιγραφεί ποτέ, βάρους μόλις 3,5 κιλών, 12,5 εκατομμυρίων ετών στους λόφους Tugen, δίνοντας σημαντικές ενδείξεις για την ανεξήγητη πτώση της πολυμορφίας των πιθήκων κατά τη διάρκεια της εποχής του Μειόκαινου*.

Η μελέτη, με τίτλο “A new species of Simiolus from the middle Miocene of the Tugen Hills, Kenya”, έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Human Evolution.

Οι απολιθωμένοι γομφίοι βρέθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες κατά μήκος των λόφων Tugen και της Λίμνης Baringo από τους Rossie και Hill το 2004, μόλις πάνω από μια δεκαετία πριν από το θάνατο του Hill το 2015.

Οι γομφίους από τον μικροσκοπικό πίθηκο που σήμερα στεγάζονται στο Εθνικό Μουσείο της Κένυας, του Ναϊρόμπι, παρουσιάζουν στοιχεία ότι τρέφονταν με φύλλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν σε άμεσο ανταγωνισμό με τους πιο πρώιμους πιθήκους Colobine για τους πόρους τροφίμων. Ο Rossie είπε ότι ο μικρός πίθηκος είναι επίσης το τελευταίο μέλος που επέζησε ακόμα και από τους μικρούς πιθήκους που άκμασαν στην πρώιμη εποχή του Μειόκαινου.

*Το Μειόκαινο, είναι η πρώτη γεωλογική εποχή της Νεογενούς Περιόδου και εκτείνεται από 23 εκατομμύρια μέχρι 5,332 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση