Αρχική Καταστροφές Η απώλεια των δασών του Αμαζονίου έχει και οικονομικές επιπτώσεις, εκτός από...

Η απώλεια των δασών του Αμαζονίου έχει και οικονομικές επιπτώσεις, εκτός από περιβαλλοντικές

0
Amazonian
Διαφήμιση

Μια ομάδα αναλυτών από τη Βραζιλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ διεξήγαγε ανάλυση των οικονομικών απωλειών που ενδέχεται να προκύψουν στη Βραζιλία, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη καταλήξει σε απώλεια των δασών του Αμαζονίου, όπως προβλέπεται.

Τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αποψίλωση των δασών ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου – τέτοιες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κύκλος του ύδατος θα είναι πιθανόν να διαταραχθεί σοβαρά, προκαλώντας την αντικατάσταση ολόκληρου ή μέρους της ζούγκλας από σαβάνα.

Ένα τέτοιο περιστατικό ονομάζεται αποικοδόμηση του δάσους του Αμαζονίου. Εάν συμβεί, θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες. Η περιοχή δεν θα μπορέσει να απομονώσει όσο το δυνατό περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, καθιστώντας την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη χειρότερη.

Περισσότερο σε τοπικό επίπεδο, είναι πιθανό οι άνθρωποι σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί να μετακινηθούν σε άλλες τοποθεσίες, πιθανώς σε πόλεις, κάτι που σημαίνει περαιτέρω πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι συγγραφείς προσπάθησαν να βάλουν τον οικονομικό αντίκτυπο της αποικοδόμησης των δασών της Αμαζονίας. Ποια είναι η Βραζιλία που θα χάσει εάν η ζούγκλα γίνει σαβάνα;

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το κόστος για νέες κατοικίες σε αστικές περιοχές, η αύξηση των μεταδοτικών ασθενειών και πολλές άλλες δαπάνες, οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της απώλειας του τροπικού δάσους, το κόστος για την περιοχή θα είναι στο φάσμα των $ 957 έως 3.589 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντίθετα, οι συγγραφείς τονίζουν ότι η λήψη προληπτικών μέτρων για τη μείωση των πιθανών επιπτώσεων θα ήταν πολύ φθηνότερη, ξεκινώντας από $ 27,5 έως $ 64,2 δισ. Εάν οι προσπάθειες αυτές αποτύχουν, προτείνουν ότι μια επένδυση 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να μετριάσει σημαντικά τις απώλειες στις περιοχές που επηρεάζονται. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι δεν είναι σαφές πόσο σημαντικές είναι οι συνέπειες μετριασμού των επιπτώσεων (όπως η παύση της αποψίλωσης των δασών) σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επίσης, σημειώνουν ότι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως για την επιβράδυνση ή τον τερματισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η αντιμετώπιση τέτοιων δαπανηρών επιλογών. Οι προσπάθειες μετριασμού, όπως η εφαρμογή τεράστιων ποσοτήτων λιπάσματος για την επιβίωση του τροπικού δάσους, φαίνεται να είναι ανέφικτες λόγω της πιθανότητας σοβαρών αρνητικών παρενεργειών.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών
Επόμενο άρθροΣτην Κένυα ανακαλύφθηκε απολίθωμα από τον μικρότερο πίθηκο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ