Αρχική Επιστήμη Η σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον

Η σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον

0
Συνέδριο «Η Σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας Παρελθόν Παρόν Μέλλον»
Διαφήμιση

Η τριετής εκτενή έρευνα του προγράμματος «Επιστήμη και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο» ολοκληρώνεται με το συνέδριο «Η σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας: Παρελθόν- Παρόν- Μέλλον» (Science and Orthodoxy around the World) του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με στόχο να χαρτογραφήσει τη σχέση των θετικών και φυσικών επιστημών με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.

Με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες σε 10 χώρες, μια βάση δεδομένων ως υλικό έρευνας, συνεντεύξεις, από τους κύριους πρωταγωνιστές της συζήτησης, συνέδρια, εργαστήρια και διαλέξεις, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που θα κυκλοφορήσει το 2019, αναδεικνύονται οι σημαντικότερες όψεις αυτής της σχέσης και προσφέρονται όχι μόνο για την καλύτερη αποτίμηση της, αλλά και για την δημιουργία έντονων προβληματισμών σχετικά με το μέλλον της σχέσης ανάμεσα σε αυτούς του δύο σπουδαίους παράγοντες της παγκόσμιας κοινωνίας. Η βιοηθική, η οικολογία και το περιβάλλον, η φυσική και η κοσμολογία, αλλά ακόμα και η ψυχολογία και η ψυχανάλυση προσεγγίζονται σε συνάρτηση με την ζωτική σημασίας εξέλιξη της σχέσης επιστήμης- Ορθοδοξίας τόσο ιστορικά όσο και γεωγραφικά. Επιπλέον θα συζητηθεί ο πιθανός ρόλος της Φιλοσοφίας ως ένας ενδιάμεσος χώρος αναφοράς, ή ίσως ένα μέσο, μια «κοινή γλώσσα» που φέρνει κοντά την επιστήμη και την Ορθόδοξη θεολογία

Κύριος ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο φιλόσοφος Richard Swinburne, ενώ ανάμεσα στους 36 ομιλητές θα είναι και ο Βασίλειος Θερμός (Ψυχίατρος παίδων-εφήβων και Αν. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών), Βασίλειος Μακρίδης (Καθηγητής Θρησκειολογίας, Πανεπιστήμιο Erfurt), Peter Harrison (Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Queensland Αυστραλίας), π. Doru Costache (Θεολόγος, Καθηγητής Sydney College of Divinity), Alexei Nesteruk (Θεολόγος-Φιλόσοφος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Portsmouth), Gayle Woloschak (Βιολόγος-Θεολόγος, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University), και άλλοι

Το συνέδριο «Η Σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον» θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. Η τελευταία ημέρα θα είναι αφιερωμένη στη σχέση Ψυχολογίας- Ψυχανάλυσης με την Ορθόδοξη θεολογία με σχετικό εργαστήριο (workshop).

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα στα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

INFO:

http://project-sow.org/third_conf

Συνέδριο: «Η Σχέση Επιστήμης και Ορθοδοξίας: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον»

Πότε: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου έως Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Πού: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»

 

 

 

Διαφήμιση