Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου σε 10 λεπτά!

Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου σε 10 λεπτά!

0
homemade natural laundry
Διαφήμιση

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σημερινά απορρυπαντικά πλυντηρίου καθαρίζουν πολύ καλά, ακόμη και τους πιο δύσκολους λεκέδες, πολλοί όμως από εμάς δεν γνωρίζουν τι αρνητικές συνέπειες που έχει η χρήση τους τόσο σε μας τους ίδιους όσο και στο περιβάλλον.

Της Βίκης Ανδρή

Εν συντομία ας δούμε 2-3 βασικά. Τα συστατικά των σημερινών απορρυπαντικών μένουν στις ίνες των ρούχων και αφήνουν υπολείμματα όσο καλά κι αν τα ξεβγάλουμε. Εμείς όμως φοράμε τα ρούχα και το σώμα μας έρχεται σε συνεχόμενη επαφή με επικίνδυνες ουσίες, που το αφυδατώνουν και συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών και εκζεμάτων. Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχονται τα αρώματά τους απορροφώνται από το δέρμα μας προκαλούν αλλεργίες και μια σειρά από άλλες βλάβες.

Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες ύλες των συνθετικών απορρυπαντικών δεν είναι τα ζωικά και τα φυτικά λίπη (όπως στα σαπούνια) αλλά παράγωγα πετρελαίου και άλλες ύποπτες χημικές ουσίες. Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο και βρείτε τους διαπιστωμένους κινδύνους από τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού σας.

Δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ξανά και έχετε και έναν επιπλέον λόγο. Μολύνονται οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες από τις ουσίες που περιέχουν και από τα φωσφορικά άλατα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των ψαριών.

Η λύση ποια είναι; Η λύση είναι στο αγνό πράσινο σαπούνι και τη σόδα που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι γιαγιάδες μας. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα φυσικό απορρυπαντικό πλυντηρίου, που καθαρίζει εξίσου καλά και δεν έχει τους μπλε και πράσινους επικίνδυνους κόκκους.

Σας δίνω τη συνταγή η οποία είναι δοκιμασμένη και μελετημένη:

  • 130 γρ. σαπούνι τριμμένο (πράσινο σαπούνι ή Μασσαλίας)
  • 130 γρ. βόρακα
  • 130 γρ. σόδα πλύσεως (όχι φαγητού)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με 1 κιλό βρασμένο νερό ρίχνετε το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να λιώσει καλά. Σε άλλη κατσαρόλα που περιέχει 1 κιλό ζεστό νερό ρίχνετε το βόρακα και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί.

Στη συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε τη σόδα και συνεχίζεται το ανακάτεμα. Εδώ δεν χρειάζεται να είστε συνέχει πάνω από την κατσαρόλα, αφού οι αναθυμιάσεις μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι επικίνδυνο.

Στη συνέχεια ρίχνετε το διαλυμένο σαπούνι στην κατσαρόλα με το μείγμα σόδας-βόρακα, προσθέστε άλλα 2 κιλά νερό και ανακατεύετε για λίγο. Το φυσικό απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο και το αδειάζεται σε ένα 4λιτρο δοχείο από απιονισμένο νερό.

Μοιάζει με πηχτό ζελέ και έχει ωραίο χρώμα. Καθαρίζει τέλεια τα ρούχα σας και το πλυντήριό σας.

*Ο βόρακας είναι φυσικό υλικό (χρησιμοποιείται και σε λίπανση καλλιεργειών) και καθαρίζει πολύ καλά.

Διαφήμιση