Αρχική Διάστημα «Νεκρό» κηρύχθηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler

«Νεκρό» κηρύχθηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler

0
Kepler
Διαφήμιση

Το τελευταίο αντίο είπαν οι επιστήμονες του προγράμματος εξερεύνησης του διαστήματος της ΝΑΣΑ στο επί εννιάμισι ετών διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Με την λήψη των τελευταίων εντολών, δόθηκε η εντολή διακοπής των επικοινωνιών του με τη Γη.

Η ικανότητά του Kepler να δείχνει μακρινά αστέρια και να εντοπίζει πιθανούς ξένους κόσμους επιδεινώθηκε δραματικά στις αρχές Οκτωβρίου, εξαιτίας της μείωσης των καυσίμων αλλά οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακτήσουν τις τελευταίες παρατηρήσεις του. Το τηλεσκόπιο «σβήνει» τώρα, καθώς άδειασε από καύσιμα.

“Ο Κέπλερ άνοιξε την πύλη για την εξερεύνηση του σύμπαντος από την ανθρωπότητα”, δήλωσε ο συνταξιούχος επιστήμονας της NASA William Borucki, ο οποίος ηγήθηκε της αρχικής επιστημονικής ομάδας Kepler.

452b artistconcept beautyshot 1

Ο Κέπλερ ανακάλυψε 2.681 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος και ακόμη περισσότερους υποψήφιους. Εντόπισε βραχώδεις κόσμους του μεγέθους της Γης που, όπως και η Γη, θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Επίσης αποκάλυψε απίστευτες σούπερ Γη: πλανήτες μεγαλύτερους από τη Γη αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα.

Ο διευθυντής αστροφυσικής της NASA Paul Hertz εκτιμά ότι οπουδήποτε από δύο έως δώδεκα από τους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν από τον Kepler είναι βραχώδεις και με γήινο μέγεθος στη λεγόμενη ζώνη Goldilocks.

Αλλά η γενική απογραφή πλανητών του Κέπλερ έδειξε ότι το 20% με 50% των αστεριών που είναι ορατά στον νυχτερινό ουρανό θα μπορούσε να έχει πλανήτες σαν το δικό μας, κατοικήσιμους.

“Βοήθησε ακόμη και να αποκαλύψουμε πέρυσι ένα ηλιακό σύστημα με οκτώ πλανήτες, όπως και το δικό μας”, σημείωσαν.

nasa

“Έχει αναμορφώσει την κατανόησή μας για τη θέση μας στον σύμπαν”, δήλωσε ο Hertz. “Τώρα γνωρίζουμε, λόγω του διαστημικού Τηλεσκοπίου Κέπλερ και της επιστημονικής του αποστολής, ότι οι πλανήτες είναι πιο συνηθισμένοι από τα αστέρια στον γαλαξία μας.”

Στις τελευταίες στιγμές του το διαστημικό τηλεσκόπιο έδωσε 350 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες ή πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια. Χάρη στον Κέμπλερ επιβεβαιώθηκαν την τελευταία 10ετία τα δύο τρίτα των 4.000 εκτιμώμενων εξωπλανητών.

Ο Κέπλερ επικεντρώθηκε στα αστέρια χιλιάδες έτη φωτός μακριά και, σύμφωνα με τη NASA, έδειξε ότι στατιστικά υπάρχει τουλάχιστον ένας πλανήτης γύρω από κάθε αστέρι στον Γαλαξία μας.

Ο Borucki, ο οποίος ονειρευόταν την αποστολή πριν από δεκαετίες, δήλωσε ότι μία από τις αγαπημένες του ανακαλύψεις ήταν ο Kepler 22b, ένας πλανήτης νερού μεγαλύτερος από τη Γη, αλλά όπου δεν είναι πολύ ζεστός και όχι πολύ κρύος – ο τύπος “που θα μπορούσε να οδηγήσει στη ζωή”.

Kepler

Ο επιστήμονας του έργου Tess Padi Boyd αποκάλεσε την αποστολή του Kepler “εκπληκτικά επιτυχημένη”. “Ο Κέπλερ μας έδειξε ότι «ζούμε σε ένα γαλαξία γεμάτο με πλανήτες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα για να εξερευνήσουμε αυτούς τους πλανήτες”, είπε.

Τώρα 94 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, ο Kepler θα  παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Πηγή:nasa, apnews

Διαφήμιση