Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΕΥ: Οι ΑΠΕ μοχλός ανάπτυξης για τον κλάδο της ενέργειας

ΕΥ: Οι ΑΠΕ μοχλός ανάπτυξης για τον κλάδο της ενέργειας

0
ΑΠΕ

Έρευνα της Power Transactions and trends: Q2 2018 αποκαλύπτει, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσώπευσαν σχεδόν το ήμισυ (46%) του αριθμού των συμφωνιών κατά το β’ τρίμηνο, ενώ η συνολική αξία των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) στον κλάδο ενέργειας & υπηρεσιών κοινής ωφέλειας παγκοσμίως έφθασε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 180 δισ. δολαρίων κατά το α’ εξάμηνο του 2018.

Η τάση για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια συνέχισε να ενισχύεται κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, με 63 συμφωνίες σε ΑΠΕ συνολικής αξίας 12,9 δις δολαρίων.

Η ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση στο 32% έως το 2030, και τρεις συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,8 δις δολαρίων, έδωσαν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας παγκοσμίως.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αύξησαν, επίσης, τις επενδύσεις τους στις νέες τεχνολογίες κατά το β’ τρίμηνο.

Στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες αξίας 5,5 δις δολαρίων σε υπηρεσίες ενέργειας και νέες τεχνολογίες, ενώ η Ιαπωνική Tokyo Electric Power Company (TEPCO) δημιούργησε μια νέα θυγατρική για να σχηματίσει κοινοπραξίες που θα δουλέψουν πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μετασχηματίσουν τον κλάδο.

Κατά το β’ τρίμηνο, οι αναπτυσσόμενες αγορές αναδείχθηκαν σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό για τις παραδοσιακές Σ&Ε. Στην Ταϊλάνδη και την Ινδία ολοκληρώθηκαν συμφωνίες αξίας 5,3 και 3,2 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Έχοντας πετύχει επίπεδα ρεκόρ στην αξία συμφωνιών (63,1 δισ. δολ.) κατά το α’ τρίμηνο του 2018, οι Σ&Ε στην Ευρώπη εμφανίζονται ενισχυμένες, αγγίζοντας τα 45,7 δισ. δολ. στο β’ τρίμηνο και αντιπροσωπεύοντας το 55% της συνολικής αξίας των Σ&Ε στον κλάδο παγκοσμίως.

 

Η Κίνα αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο διασυνοριακό επενδυτή κατά το β’ τρίμηνο, ανακοινώνοντας διασυνοριακές συμφωνίες αξίας 31,2 δισ. δολ. στον κλάδο της ενέργειας, στο πλαίσιο και της κρατικής πρωτοβουλίας One Belt, One Road.

Παράλληλα, η αξία των συμφωνιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 78%, αγγίζοντας τα 10,3 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας αυτής αφορούσε και πάλι τις ΑΠΕ, με 25 συμφωνίες καθαρής ενέργειας, συνολικής αξίας 3,8 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, στην Αμερικανική Ήπειρο, ενώ η συνολική αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, στα 26,9 δισ. δολ., επτά μεγάλες συμφωνίες (megadeals), συνολικής αξίας 21,8 δισ. δολ., έδωσαν ώθηση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευσαν το 75% της αξίας των συμφωνιών στην Αμερικανική Ήπειρο (20,2 δισ. δολ.).

Πηγή: capital

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here