Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η μαστογραφική εξέταση πρέπει να γίνεται στα 30!

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η μαστογραφική εξέταση πρέπει να γίνεται στα 30!

0
mammography screening
Διαφήμιση

Μια νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη σε πάνω από 5 εκατομμύρια μαστογραφίες διαπίστωσε ότι η ετήσια εξέταση του μαστού, που αρχίζει στην ηλικία των 30 ετών μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες με έναν τουλάχιστον από τους τρεις ειδικούς παράγοντες κινδύνου: πυκνά στήθη, προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).

Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών δεν ήταν το επίκεντρο της προσοχής μας όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού“, δήλωσε η Cindy S. Lee, MD, επίκουρη καθηγήτρια ραδιολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Όλοι μιλάνε για τα 40 έως 49 και όχι για το ηλικιακό εύρος 30 έως 39 ετών. Είναι δύσκολο να μελετήσουμε αυτή την ομάδα επειδή οι περισσότερες γυναίκες σε αυτή την ηλικία δεν κάνουν μαστογραφίες, αλλά ορισμένες από αυτές τις γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και μπορεί να χρειαστούν προηγούμενη ή / και συμπληρωματική εξέταση“, επισημαίνει η Dr. Lee.

Για τη μελέτη, η Dr. Lee και οι συνάδελφοί της συνέκριναν τις μετρήσεις απόδοσης της μαστογραφίας σε γυναίκες ηλικίας 30 – 39 ετών με τρεις ειδικούς παράγοντες κινδύνου έναντι των γυναικών ηλικίας 40 – 49 ετών, χωρίς αυτούς, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Βάση Δεδομένων Μαστογραφίας (NMD), τη μεγαλύτερη πηγή εμφάνισης μαστογραφικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σε πάνω από 5,7 εκατομμύρια μαστογραφικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα οκτώ ετών μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Δεκεμβρίου 2015.

Η πυκνότητα του μαστού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, αλλά αποκλείεται από όλα τα μοντέλα κινδύνου εκτός από έναν. Στην ομάδα των κάτω των 40 ετών, ορισμένες από τις γυναίκες είχαν αυξημένο κίνδυνο είτε λόγω πυκνού στήθους και οικογενειακού ιστορικού, είτε με προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Συνολικά, οι γυναίκες ηλικίας 30-34 και 35-39 είχαν παρόμοια ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου. Τα ποσοστά ανίχνευσης του καρκίνου ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες με τουλάχιστον έναν από τους τρεις εκτιμημένους παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον, σε σύγκριση με γυναίκες με ηλικία από 40 έως 44 ετών με μέσο κίνδυνο, η ανίχνευση συχνότητας εμφάνισης, (τουλάχιστον μία προηγούμενη εξέταση διαλογής), γυναικών στην ηλικία των 30 ετών με τουλάχιστον έναν από τους τρεις εκτιμηθέντες παράγοντες κινδύνου έδειξε παρόμοια ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου και ποσοστά ανάκλησης.

Οι γυναίκες με τουλάχιστον έναν από αυτούς τους τρεις παράγοντες κινδύνου μπορούν να ωφεληθούν από τη μαστογραφία που θα γίνει σε ηλικία 30 ετών, αντί για 40“, δήλωσε η Dr. Lee.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση