Σε μια νέα έρευνα, διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις συνέπειες της χρήσης ανεμογεννητριών στα δυτικά Ghats, μια σειρά από βουνά και δάση που καλύπτει η περιοχή της δυτικής ακτής της Ινδίας και ένα παγκόσμιο «hotspot» βιοποικιλότητας.
Οι αιολικές μονάδες λειτουργούν ως κορυφαίο «αρπακτικό» σε ορισμένα οικοσυστήματα, βλάπτοντας τα πουλιά στην κορυφή και προκαλώντας ένα ισχυρό χτύπημα στο οικοσύστημα, αποτέλεσμα που παραβλέπεται από τους υπερασπιστές της πράσινης ενέργειας, δήλωσαν οι επιστήμονες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αρπακτικά πτηνά ήταν τέσσερις φορές πιο σπάνια στις περιοχές του οροπεδίου όπου υπήρχαν ανεμογεννήτριες, μια διαταραχή που κατέστρεψε την τροφική αλυσίδα και άλλαξε ριζικά την πυκνότητα και τη συμπεριφορά της λείας των πουλιών.
Επιπλέον, είδαν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και εμφάνιση των σαυρών, που ζούσαν σε ένα περιβάλλον, απαλλαγμένο από αρπακτικά ζώα. “Αυτό που ήταν αξιοθαύμαστο για εμάς ήταν οι αλλαγές στη συμπεριφορά, τη μορφολογία και τη φυσιολογία αυτών των σαυρών”, δήλωσε στο AFP η Maria Thaker, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ινστιτούτου Επιστήμης του Κέντρου Οικολογικών Επιστημών και επικεφαλής της μελέτης.
Καθώς τα επίπεδα των αρπακτικών έπεφταν γύρω από τους στρόβιλους, έτσι και το ποσοστό των επιθέσεων που αντιμετώπιζαν οι σαύρες, μειώνονταν. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι σαύρες που ζουν μέσα και γύρω από αιολικά πάρκα έχουν μειώσει την επαγρύπνησή τους από τον πιθανό κίνδυνο.
Μετά τη δοκιμή, οι σαύρες κοντά στους ανεμόμυλους βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες, κάτι που πρέπει να έχει προκύψει μετά τις δύο δεκαετίες από την κατασκευή των αιολικών πάρκων στα δυτικά Ghats.
Τα αιολικά πάρκα είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβή για τα πουλιά, διαταράσσοντας τα πρότυπα μετανάστευσης και προκαλώντας πάνω από το μέσο ποσοστό θανάτων.
Η Thaker, δήλωσε ότι η έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, έδειξε ότι τα αιολικά πάρκα αντιπροσώπευαν τον ρόλο του κορυφαίου αρπακτικού στην αλυσίδα τροφίμων.
“Προκαλούν αλλαγές στην ισορροπία των ζώων σε ένα οικοσύστημα σαν να ήταν αρπακτικά ζώα”, είπε. “Είναι το χειρότερο “αρπακτικό” όχι με την έννοια της θανάτωσής τους, αλλά μειώνοντας την παρουσία αρπακτικών σε αυτές τις περιοχές».
Καθώς οι ανθρωπογενείς εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, η Thaker τόνισε ότι η αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αλλά με την απόδειξη ότι ο αντίκτυπος των αιολικών πάρκων φτάνει περισσότερο στα οικοσυστήματα της Γης από ό, τι πιστεύει στο παρελθόν, κάλεσε τους εμπλεκόμενους να λάβουν περισσότερο υπόψιν τους και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των οικοσυστημάτων, εκτός από την πράσινη ενέργεια.
“Χρειάστηκαν δεκαετίες για τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν αρνητικά τα ζώα που πετούν”, δήλωσε η Thaker.
“Πρέπει να είμαστε έξυπνοι για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε λύσεις πράσινης ενέργειας. Ας μειώσουμε το αποτύπωμα μας στον πλανήτη και να τοποθετήσουμε ανεμογεννητρίες σε μέρη που έχουν ήδη διαταραχθεί με κάποιο τρόπο, όπως στα κτίρια”.
Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά