Αρχική Ειδήσεις Απανωτές σεισμικές δονήσεις στη Χαλκιδική- Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή

Απανωτές σεισμικές δονήσεις στη Χαλκιδική- Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή

0
seismos 4 1
Διαφήμιση

Προβληματισμό δημιουργούν οι απανωτές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής. Χθες σημειώθηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες στην Χαλκιδική, μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών.

Πρόκειται για τέσσερις διαφορετικούς σεισμούς και όχι μετασεισμούς.

Συγκεκριμένα, αρχικά σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 22:17 το βράδυ, 10 χλμ Ν των Νέων Μουδανίων, με εστιακό βάθος 12,3 χλμ.

Στη συνέχεια, 7 και 9 λεπτά αργότερα, σημειώθηκαν δύο αρκετά μικρότερου μεγέθους σεισμοί, 1,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι δύο, 6 και 9 χλμ ΝΝΔ των Νέων Μουδανιών με εστιακό βάθος 14,5 και 10,3 χλμ.

Έπειτα, στις 22:37 σημειώθηκε και τέταρτος σεισμός 2,9 βαθμών Ρίχτερ, 7 χλμ Ν των Νέων Μουδανίων και με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Η ανησυχία αυξάνεται γιατί παρότι η Ελλάδα είναι μια άκρως σεισμογενής χώρα, ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος σεισμός εδώ και αρκετά χρόνια και αναφερόμαστε κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη οι οποίοι είναι και οι δύο πολυπληθέστερες πόλεις της χώρας.

Η Αθήνα είχε ζήσει το τελευταίο καταστροφικό σεισμό του 1999 με 152 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (μην ξεχνάμε και τον φονικό σεισμό του 1981 με 20 νεκρούς ) και η Θεσσαλονίκη το 1978 με 49 νεκρούς.

Έκτοτε και οι δύο μεγαλουπόλεις δεν αντιμετώπισαν ξανά αυτόν τον εφιάλτη.

Και οι δύο όμως είναι περικυκλωμένες από ρήγματα είτε γνωστά είτε «ξεχασμένα» (γιατί τα ρήγματα υπάρχουν πάντα απλώς δεν έχουν γίνει αντιληπτά).

Για το οποίο κανείς δεν γνώριζε κάτι μέχρι τώρα εκτός ίσως από τους σεισμολόγους.

Η αλήθεια είναι ότι οι μικροί σεισμοί προσφέρουν εκτόνωση της ενέργειας που συγκεντρώνεται στα ρήγματα και όσο αυτή συμβαίνουν η πιθανότητα για μια μεγάλη σεισμική δόνηση απομακρύνεται.

Στην Αττική υπάρχουν πολλές μικρές σεισμικές δονήσεις και αυτό από μόνο του είναι θετικό.

Εάν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει σεισμική δραστηριότητα τότε υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει απότομη έκλυση δυναμικής ενέργειας η οποία αναλόγως και του εστιακού βάθους θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι τα πολεοδομικά συγκροτήματα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας.

Οι πολλές μικρές σεισμικές δονήσεις είναι λοιπόν κάτι καθησυχαστικό.

Διαφήμιση