Αρχική Θεραπείες Νέα γονιδιακή θεραπεία επανασχεδιάζει τα νευρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου

Νέα γονιδιακή θεραπεία επανασχεδιάζει τα νευρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου

0
neurons brain
Διαφήμιση

Σε μια σειρά μελετών σε ζώα, μια ομάδα ερευνητών του Penn State με επικεφαλής τον Δρ Gong Chen ανέπτυξε μια νέα γονιδιακή θεραπεία για να επαναπρογραμματίσει τα γλοιακά κύτταρα, (τα οποία περιβάλλουν κάθε νευρώνα και μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν οι νευρώνες πεθάνουν), και να μετατραπούν σε υγιή νευρώνες που λειτουργούν.

Η νέα γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εγκεφάλου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή κατά τη διάρκεια νευρολογικών διαταραχών όπως οι νόσοι του Alzheimer ή Parkinson.

Ο καθηγητής Gong Chen και ο Verne M. Willaman, πρόεδρος της Life Sciences, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα στις 4 Νοεμβρίου στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι ενώ “χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ελπίζω ότι η καινοτόμος τεχνολογία μπορεί τελικά να είναι σε θέση για να βοηθήσει ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη και εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές”.

Εκτός από τους νευρώνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται επίσης από γλοιακά κύτταρα, τα οποία περιβάλλουν κάθε νευρώνα και βοηθούν στην υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου. Ο Chen δήλωσε ότι καθένα από αυτά τα νευρογλοιακά κύτταρα περιέχει νευρικά γονίδια που σιωπούν ή απενεργοποιούνται κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Δημιουργώντας μια νέα τεχνολογία “in vivo” μετατροπής κυττάρων, ο Chen είπε ότι αυτός και η ομάδα του ήταν σε θέση να εγχύσουν έναν παράγοντα νευρικής μεταγραφής που ονομάζεται NeuroD1, (μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί νευρωνικά γονίδια και σιωπά τα γλοιακά γονίδια), μέσα στα τραυματισμένα μέρη του εγκεφάλου για να μολύνει τα γλοιακά κύτταρα. Στη συνέχεια, το NeuroD1 δεσμεύεται με το ϋΝΑ του νευρογλοιακού κυττάρου και ενεργοποιεί τα γονίδια νευρώνων, μετατρέποντας το νευρογλοιακό κύτταρο σε λειτουργικό νευρώνα.

“Αυτός είναι ένας οικονομικός τρόπος εσωτερικής νευροαναγέννησης χωρίς την ανάγκη μεταμόσχευσης εξωτερικών κυττάρων”, δήλωσε ο Chen. “Επειδή τα γλοιακά κύτταρα είναι άφθονα σε όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους, κάθε ασθενής είναι εφοδιασμένος με τέτοιο δυναμικό για εσωτερική νευροαναγέννηση που δεν έχει ακόμη πλήρως πραγματοποιηθεί”.

Ο Chen δήλωσε ότι στις μελέτες σε ζώα δεν κατάφεραν μόνο να αναγεννήσουν τους νευρώνες με τη νέα τεχνική, αλλά και να αποκαταστήσουν τις κινητικές και γνωστικές λειτουργίες.

Εκτός από την ανάπτυξη της γονιδιακής θεραπείας, ο Chen και η ομάδα του εργάζονται επίσης σε μια φαρμακευτική θεραπεία που μετατρέπει τα ανθρώπινα γλοιακά κύτταρα σε νευρώνες. Οι ερευνητές είχαν επιτυχία με τη φαρμακευτική θεραπεία “in vitro” σε κυτταροκαλλιέργειες και ο Chen δήλωσε ότι ελπίζουν να κινηθούν σε μελέτες σε ζώα και τελικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση