Αρχική Καταστροφές Οι κλιματικές αλλαγές και η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους

Οι κλιματικές αλλαγές και η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους

0
Pollution
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του IIASA, (Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων),  συνέβαλαν σε μια νέα σημαντική έκθεση στην ιατρική εφημερίδα The Lancet, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία και τις επιπτώσεις για την κοινωνία.

Η πρόοδος της παρακολούθησης της υγείας και της κλιματικής αλλαγής δείχνει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος, μας εκθέτουν ήδη σε έναν απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο για την υγεία και προειδοποιεί για πρώτη φορά ότι οι ηλικιωμένοι στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ακραίες θερμοκρασίες, σαφώς υψηλότερες από ό, τι στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα οδήγησε σε πολλά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από τα λεπτά σωματίδια σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες εκτιμήσεις. Δεδομένου ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αέρια θερμοκηπίου συχνά μοιράζονται κοινές πηγές, η άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί σημαντική ευκαιρία για άμεση ωφέλεια για την ανθρώπινη υγεία.

Health Impacts

Οι κορυφαίοι γιατροί, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες της πολιτικής από 27 οργανώσεις συνέβαλαν στην ανάλυση και συνέταξαν από κοινού την έκθεση. Παράλληλα με τον IIASA, οι εταίροι που βρίσκονται πίσω από την έρευνα είναι μεταξύ άλλων η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Ο ερευνητής του IIASA Gregor Kiesewetter, οδήγησε μια ομάδα από το πρόγραμμα έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αέρια του θερμοκηπίου που εκτίμησε τους κινδύνους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την ανθρώπινη υγεία. Ένα νέο και σημαντικό εύρημα φέτος ήταν η παγκόσμια κατανομή των θανάτων.

Ο Kiesewetter και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι μόνο ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 16% των πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση, περίπου 460.000, γεγονός που αναφέρει ότι η σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα αποτελεί “κρίσιμη παρέμβαση για τη δημόσια υγεία”.

Οι μεγάλες συνεισφορές στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα προέρχονται από τον οικιακό τομέα, κυρίως από στερεά καύσιμα όπως η βιομάζα και ο άνθρακας. Η βιομηχανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεταφορές και η γεωργία είναι επίσης σημαντικοί συντελεστές.

Η κατανομή δείχνει ότι δυστυχώς μια προσέγγιση που στοχεύει σε έναν ενιαίο τομέα ή τα καύσιμα δεν θα λύσει το πρόβλημα – η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πολύπλευρο θέμα που απαιτεί ολοκληρωμένες στρατηγικές που περνούν σε πολλούς τομείς, οι οποίοι  διαφέρουν από χώρα σε χώρα “, λέει ο Kiesewetter.

Η έκθεση περιέχει και ορισμένα άλλα ευρήματα:

  • 157 εκατομμύρια πιο ευάλωτα άτομα υπέστησαν καύσωνα το 2017 από ό, τι το 2000 και 18 εκατομμύρια περισσότερα από το 2016.
  • 153 δισεκατομμύρια ώρες εργασίας χάθηκαν το 2017 εξαιτίας της ακραίας θερμοκρασίας λόγω της αλλαγής του κλίματος. Μόνο η Κίνα έχασε 21 δισεκατομμύρια ώρες, το ισοδύναμο της εργασίας ενός έτους για το 1,4% του ενεργού πληθυσμού. Η Ινδία έχασε 75 δισεκατομμύρια ώρες, αντιστοιχώντας στο 7% του συνολικού ενεργού πληθυσμού.
  • Η θερμότητα επιδεινώνει σημαντικά την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ το 97% των πόλεων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα του ΠΟΥ.
  • Το άγχος, που επιδεινώνεται από τη θερμότητα, μια πρόωρη και σοβαρή επίδραση της αλλαγής του κλίματος, είναι συνηθισμένο και εμείς και τα συστήματα υγείας στα οποία βασιζόμαστε, είναι κακώς εξοπλισμένα για να το αντιμετωπίσουν.
  • Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η ασυνήθιστη ζέστη είναι υπεύθυνες για την εξάπλωση του πυρετού της χολέρας και του δάγγειου πυρετού, με την ικανότητα των φορέων να τη μεταδίδουν και να αυξάνεται σε πολλές ενδημικές περιοχές.
  • Η μέση παγκόσμια μεταβολή της θερμοκρασίας στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι είναι περισσότερο από το διπλάσιο της παγκόσμιας μέσης μεταβολής, ενώ οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατά 0,8 ° C έναντι 0,3 ° C.

Απαιτούνται ισχυρότεροι κανόνες εργασίας για την προστασία των εργαζομένων από τις ακραίες συνθήκες θερμότητας και τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένα για την έκθεση σε υπερβολική θερμότητα, ώστε να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχουν περιορισμοί στην προσαρμογή στις αυξήσεις της θερμοκρασίας και αν παραμείνουν αμείωτες, οι κλιματικές αλλαγές και η θερμότητα θα κατακλύσουν ακόμη και το ισχυρότερο σύστημα, οπότε η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι κρίσιμη.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση