Αρχική Ενέργεια Η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα

Η ατζέντα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα

0
βλαντιμιρ πουτιν συντροφος
Διαφήμιση

Τις τελευταίες προετοιμασίες κάνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες για την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσική Ομοσπονδία την επόμενη βδομάδα, στις 7/12 και τη σύγκληση Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας στις 5 και 6 του μήνα. Στην ατζέντα δεσπόζουν θέματα όπως η Ενέργεια και το επιχειρείν.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, ο πρωθυπουργός, θα συνοδεύεται στη Μόσχα από τον αν. υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ I. Μπράχο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά την παραμονή του στη ρωσική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και τον πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ. Επίσης, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται 190 έτη από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εκτίμησης μεταξύ των λαών».

Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουν ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης «θα επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου επί περιφερειακών ζητημάτων, ενέργειας, πολιτισμού και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αναμένεται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.α.».

Στην προσπάθεια, εξάλλου, της κυβέρνησης για διεύρυνση των διμερών συνεργειών,  σχεδιάζει να συζητήσει με τους Ρώσους την «προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα» και τις «δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία».

Στόχος, εξάλλου, του πρωθυπουργού είναι – κατά τις ίδιες πηγές – να «συζητηθεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στο Ενεργειακό

Στην επίσκεψη Τσίπρα σχεδιάζεται να συζητηθούν, ακόμα, το Κυπριακό και η σταθερή – όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές – θέση της Ρωσίας για «δίκαιη και βιώσιμη λύση», οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και «ο εν προκειμένω ρόλος της Ελλάδας» (ως διαμετακομιστικός κόμβος και παραγωγός ενέργειας), «οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια», οι προοπτικές για την ειρήνευση και σταθερότητα  στη Συρία, αλλά και στη Λιβύη.

Πρώτα Βρυξέλλες μετά Μόσχα

Τέλος, σημειώνεται ότι από τις 5/12 θα βρίσκεται στη Μόσχα ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδος-Ρωσίας. Προηγούμενα, βέβαια, αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου κύριο θέμα στο μενού είναι η νέα κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, και εν γένει η «ρωσική επιθετικότητα», όπως αναφέρουν οι ΝΑΤΟικοί.

Στα της Διυπουργικής, πρόκειται για την 11η συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, η οποία είχε αναβληθεί τον περασμένο Αύγουστο, στη σκιά της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων, με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών τον Ιούλη, με την αιτιολογία από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ότι υποδαύλιζαν διαμαρτυρίες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαφήμιση