Αρχική Ενέργεια Κέρδη ΕΒΙΤDA άνω των 900 εκατ. για φέτος βλέπει η διοίκηση των...

Κέρδη ΕΒΙΤDA άνω των 900 εκατ. για φέτος βλέπει η διοίκηση των ΕΛΠΕ

0
ΕΛΠΕ
Διαφήμιση

Πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ θα κινηθούν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των Ελληνικών Πετρελαίων το 2018, παρά τις σημαντικές προκλήσεις, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας.

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε πως έαν οι συνθήκες στις αγορές δεν είχαν δυσκολέψει τα κέρδη θα είχαν υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

Ο στόχος των ΕΛΠΕ, όπως είπε, είναι η ανταγωνιστική, εξωστρεφής, καινοτόμος και βιώσιμη ανάπτυξη. «Αν είσαι ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα ζήσεις, αν δεν μπορείς δεν θα ζήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια του ομίλου δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι στη χώρα μας ισχύουν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανταγωνιστές σε γειτονικές χώρες δραστηριοποιούνται με λιγότερο πιεστικούς όρους.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς. Ανέφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις του ομίλου με το Ιράν προς το οποίο, είπε, υπήρχε ένα σημαντικό χρεωστικό υπόλοιπο και με τις πρόσφατες εξελίξεις ο όμιλος είναι, μεν, υποχρεωμένος να διακόψει τη συνεργασία, αλλά είχε ήδη προβλέψει μία τέτοια πιθανή εξέλιξη και είχε σχεδιάσει τον τρόπο αντιμετώπισης.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, παρουσίασε το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών. Το 2020, όπως είπε, θα υπάρξει η πλήρης απεξάρτηση των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων από τους πετρελαϊκούς σταθμούς.

Την ίδια χρονιά θα ολοκληρωθεί η πρώτη, “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, οι συμβάσεις για την κατασκευή της οποίας θα υπογραφούν την ερχόμενη Τρίτη στην Κίσσαμο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση