Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Κατατέθηκε η τροπολογία για τη λήψη μέτρων στην πυρόπληκτη Αττική

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη λήψη μέτρων στην πυρόπληκτη Αττική

0
πυρόπληκτη Αττική

Στη Βουλή, κατατέθηκε η τροπολογία για τη λήψη μέτρων στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο κύριος επιδιωκόμενος στόχος της κατατεθείσας ρύθμισης είναι η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων, χωρίς να θίγεται η διαδικασία μελέτης και κατάρτισης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου της περιοχής.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της τροπολογίας, «η θεσμοθέτηση των διατάξεων είναι επιτακτική για την εξέλιξη της αδειοδότησης της αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων, είτε πρόκειται για επισκευές, είτε για ανεγέρσεις των κριθέντων ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, για τις εργασίες των οποίων χορηγείται στεγαστική συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο».

Όπως προκύπτει, από το σύνολο των κτηρίων που έχουν πληγεί σε όλες τις περιοχές από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου και έχουν χαρακτηριστεί από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, 2.941 έχουν κριθεί ως κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 1.525 ως μη κατοικήσιμα, ενώ για 545 έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτιρίου.

Ειδικά στον Δήμο Μαραθώνος, το σύνολο των κτηρίων που έχουν πληγεί είναι 2.435, εκ των οποίων τα 1.285 έχουν χαρακτηριστεί ως κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 811 ως μη κατοικήσιμα και για 215 έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτιρίου.

Αντιστοίχως, στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των κτηρίων που έχουν πληγεί είναι 1.814, εκ των οποίων 1.102 έχουν χαρακτηριστεί κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 490 μη κατοικήσιμα και 168 κατεδαφιστέα.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, προβλέπεται η απομάκρυνση κτηρίων εντός περιοχών που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, η εκτέλεση έργων συμπλήρωσης του οδικού δικτύου και η απόδοση σε κοινή χρήση χώρων που θα αποτελέσουν τις διόδους του δικτύου κυκλοφορίας πεζών του παραλιακού μετώπου προς το θαλάσσιο μέτωπο. «Ειδικώς στη θέση Μάτι, επηρεάζεται άμεσα και προσεγγιστικά το 20% των 1.700 χαρακτηρισθέντων κτηρίων» τονίζεται στο κείμενο της ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά, με την προτεινόμενη τροπολογία επιταχύνονται οι διαδικασίες για τουλάχιστον 550 ανεγέρσεις και 3.000 άδειες επισκευής.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here