Αρχική Επιστήμη Θαλάσσιος οργανισμός δίνει τη λύση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας λειψυδρίας

Θαλάσσιος οργανισμός δίνει τη λύση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας λειψυδρίας

0
λειψυδρια
Διαφήμιση

Εμπνευσμένη από την Actinia, έναν θαλάσσιο οργανισμό που αιχμαλωτίζει τη λεία του με τα πλοκάμια του, μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια μέθοδο για την αποτελεσματική επεξεργασία του νερού, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας λειψυδρίας.

Η έρευνα, μια συνεργασία των εργαστηρίων του Menachem Elimelech του Yale και του Huazhang Zhao του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, χρησιμοποίησε ένα υλικό που είναι γνωστό ως αντιπηκτική ουσία για να απαλλάξει το νερό από μολυσματικές ουσίες.

Αφαιρώντας ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ουσιών σε ένα μόνο βήμα, η ανακάλυψη υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την αιώνων χρήση των πηκτικών για την επεξεργασία του νερού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Nanotechnology.

Όταν προστίθενται στο νερό, τα συμβατικά πηκτικά όπως το θειικό αργίλιο και άλλα μεταλλικά άλατα απομακρύνουν τα μεγαλύτερα σωματίδια από το νερό, αλλά δεν απομακρύνουν τα μικρότερα σωματίδια που διαλύονται στο νερό.

Η χρήση πολλαπλών τεχνολογιών για την επεξεργασία των υδάτων είναι δαπανηρή, απαιτεί ενέργεια και μεγάλες εκτάσεις γης. Η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και εύχρηστης τεχνολογίας για την απομάκρυνση όλων των ρύπων από το νερό είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας λειψυδρίας.

Η ερευνητική ομάδα συνέθεσε ένα νέο, εξαιρετικά σταθερό αντιπηκτικό, διαφορετικό από τα συμβατικά πηκτικά στη δομή, τις επιδόσεις και τη συμπεριφορά. Εκτός από την αφαίρεση των αιωρούμενων σωματιδίων, το οποίο απομακρύνει επίσης μικρές διαλυμένες μολυσματικές ουσίες.

Το Actinia είναι μια θαλάσσια ανεμώνη με σφαιρικό σώμα που έχει πλοκάμια που εκτείνονται κατά τη σύλληψη του θηράματος. Με αυτό το θαλάσσιο αρπακτικό ζώο ως μοντέλο τους, οι ερευνητές συνθέτουν το πηκτικό, χρησιμοποιώντας οργανικά και ανόργανα συστατικά για να αναπαράγουν τη δομή του Actinia.

Παρόμοια με το Actinia, το αντιπηκτικό αυτό, έχει μια δομή πυρήνα-κελύφους που μετατρέπεται μέσα στο νερό. Το κέλυφος αποσταθεροποιεί και “αρπάζει”, μεγαλύτερα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ ο εκτεθειμένος πυρήνας συλλαμβάνει τα μικρότερα, διαλυμένα. Αφαιρεί ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ουσιών, από ιχνοστοιχεία σε μεγαλύτερα σωματίδια – πολλά από τα οποία παραλείπουν οι συμβατικές μέθοδοι και δημιουργούν σημαντικές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Ο καθηγητής Huazhang Zhao του Πανεπιστημίου του Πεκίνου δήλωσε ότι το έργο αυτό υπόσχεται να αντικαταστήσει τις τρέχουσες μεθόδους επεξεργασίας νερού και να μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας. Παράλληλα επισημαίνει πως ανοίγουν νέοι δρόμοι για την κατασκευή “έξυπνων υλικών”, ενάντια στη λειψυδρία.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση