Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της καλλιέργειας

Οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της καλλιέργειας

0
Solar
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες του κρατικού πανεπιστημίου του Όρεγκον έχουν βρει έναν τρόπο για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής σε ξηρούς, μη αρδευόμενους αγρούς – με ηλιακούς συλλέκτες.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, μια ερευνητική ομάδα στο Κολέγιο Γεωπονικών Επιστημών της OSU διαπίστωσε ότι τα χόρτα που προτιμούν τα πρόβατα και τα βοοειδή ευδοκιμούν στη σκιά των ηλιακών συλλεκτών εγκατεστημένων σε ένα βοσκότοπο στην πανεπιστημιούπολη OSU.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της OSU δείχνουν ότι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε βοσκότοπους ή αγροτικά πεδία θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, ανέφερε ο αντίστοιχος συγγραφέας Chad Higgins, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικής και Οικολογικής Μηχανικής.

“Υπάρχουν μερικά φυτά που είναι πιο “ευτυχισμένα” σε σκιερό περιβάλλον. Η ποσότητα του νερού που χρειάζονται αυτά τα φυτά είναι εξαιρετικά μικρότερη από ό, τι στο ανοιχτό πεδίο, κερδίζετε, έτσι διπλάσια απόδοση, λιγότερο νερό και όλη την ηλιακή ενέργεια”, σημείωσε ο Higgins.

“Η ιδέα της τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών στο αγρόκτημα δεν είναι καινούργια”, ανέφερε ο Higgins. “Η διαφορά εδώ είναι ότι αυτή η ηλιακή συστοιχία εγκαταστάθηκε χωρίς την πρόθεση να επηρεάσει την παραγωγή των φυτών. Ήταν τυχαία. Κανένας δεν έχει σχεδιάσει αυτό το σύστημα. Τώρα προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση του πως μπορούμε να σχεδιάσουμε το σύστημα ώστε να είναι τεχνικά εφικτό, φιλικά προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμα “.

Το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί η επίδραση της τοποθέτησης των ηλιακών συλλεκτών σε ορισμένες καλλιέργειες υψηλής αξίας που αντέχουν τις σκιερές συνθήκες, ανέφερε ο Higgins.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση